Terug naar het overzicht

Cameratoezicht in de buurt na explosies

In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft burgemeester Björn Lugthart besloten dat tijdelijke cameratoezicht komt in de buurt in Nootdorp waar de afgelopen periode twee explosies hebben plaatsgevonden. Ook heeft de burgemeester de sluiting van de woning op het Burgemeester Schölvinckplein verlengd tot 23 maart 2023.

Maatregelen

Cameratoezicht en de verlening van de sluiting van de woning zijn onderdeel van meer zichtbare en onzichtbare maatregelen om de veiligheid in de buurt weer terug te laten keren. Na de explosie is de woning op het Burgemeester Schölvinckpleinin de middag afgetimmerd en extra beplakt zodat het nog beter zichtbaar is dat de woning op dit moment niet bewoond wordt. Er is sinds zondag extra surveillance door de politie in de buurt. De wijkagenten en handhavers zijn ook extra in de wijk aanwezig, ook om aanspreekbaar te zijn voor de bewoners. In het kader van ieders veiligheid is besloten dat de bewoner van de woning op het Burgemeester Schölvinckplein na de sluiting niet meer in de woning komt te wonen. Dit besluit is in goed overleg genomen. Na de opheffing van de sluiting van de woning blijft de woning nog een tijdje onbewoond, onder andere voor renovaties. Politie, gemeente en verhuurder overleggen samen wanneer het juiste moment is om de woning weer opnieuw te verhuren.

Zwaar misdrijf

Het doelgericht plaatsen van een explosief is een zwaar misdrijf. We mogen van geluk spreken dat er bij beide explosies niemand gewond raakte. Dat bewoners zich niet meer veilig voelen in hun eigen woning en buurt is niet acceptabel. Politie en gemeente pakken deze incidenten uiterst serieus op doen er dan ook alles aan om de rust in de wijk terug te laten keren. De situatie in de buurt wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Naar aanleiding van een dreigingsanalyse van de politie en de zorgen van de bewoners bekijken wij doorlopend of de maatregelen nog voldoende zijn en waar nodig worden deze aangepast.

Onderzoek twee explosies

Het onderzoek naar beide explosies is nog in volle gang. In de avond van 6 december 2022 was er een explosie in de President Kennedystraat waarbij meerdere woningen beschadigd raakten. De politie stelde direct een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie. Uit politie-informatie bleek dat het hoogstwaarschijnlijk een doelgerichte actie was, bedoeld voor een andere woning op het Burgemeester Schölvinckplein. Burgemeester Björn Lugthart sloot op vrijdag 23 december 2022 uit veiligheidsoverwegingen deze woning voor vier weken. Zondagochtend 8 januari 2023 vond een tweede explosie in de buurt plaats. Dit keer op de gesloten woning. Dankzij oplettende bewoners hield de politie een verdachte aan, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij zit nog vast en zijn betrokkenheid wordt momenteel onderzocht. Ook is zijn voertuig in beslag genomen voor sporenonderzoek.