Echtscheiding melden

Een scheiding regelt u met een advocaat bij de rechtbank. De uitspraak van de rechtbank (de beschikking) moet binnen 6 maanden bij de gemeente zijn waar het huwelijk is gesloten. Uw echtscheiding is pas definitief als dit verwerkt is in de burgerlijke stand van die gemeente. Op de website MijnOverheid kunt u zien of uw scheiding verwerkt is onder Identiteit –> Persoonsgegevens –> Familie.

Dat doet meestal uw advocaat. Maar u mag het ook zelf doen.

De gemeente kan uw echtscheiding pas in de registers van de burgerlijke stand verwerken als er geen beroep meer mogelijk is tegen de beschikking van de rechtbank. De beroepstermijn is 3 maanden na de uitspraak. Wilt u de echtscheiding sneller laten opnemen? Dan is van beide partijen een akte van berusting nodig.

  • een origineel afschrift van de beschikking van de rechtbank

als de beroepstermijn nog niet is afgelopen:

  • akten van berusting van beide partijen met het verzoek tot inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand.

Stuur de documenten naar gemeente Pijnacker-Nootdorp, t.a.v. Burgerlijke stand, Postbus 1, 2640 AA Pijnacker.

In een akte van berusting zegt u dat u het eens bent met de uitspraak van de rechtbank. U geeft het recht op beroep op. Als beide partijen dit doen, hoeft de gemeente de beroepstermijn niet af te wachten. De echtscheiding kan dan direct worden opgenomen in de de burgerlijke stand.

Een akte van berusting kunt u laten opstellen door uw advocaat.

Dit is gratis.

Uw echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de gemeente Den Haag.

De ambtenaar van uw trouwgemeente informeert ook uw woongemeente.