Zie ook
Laadpalen
Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. De gemeente stimuleert dat met de aanleg van openbare laadplaatsen. Daarmee dragen we bij aan de klimaatdoelstellingen van het rijk en onze eigen doelstellingen voor een schonere lucht, duurzame mobiliteit en energieneutraliteit.
Aanvragen van een laadpaal voor uw elektrische auto of plug-in-hybride doet u bij laadpaalnodig.nl.
In de gemeente staan al veel laadpalen en er komen er steeds meer bij. Kijk op de laadpalenkaart voor bestaande laadpalen en de vastgelegde locaties voor toekomstige laadpalen.
Nieuwe laadpalen worden geplaatst als daar vraag naar is. Als er bij u in de buurt nog geen laadpaal is, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een laadpaal aanvragen.
We willen dat er voor iedereen binnen 200 meter een laadpaal is. Als deze vaak in gebruik is, kijken we op de laadpalenkaart naar extra laadmogelijkheden binnen 500 meter. De locaties voor laadplaatsen hebben we in 2020 vastgelegd in een verkeersbesluit. Daarmee kunnen we voldoende laadpalen plaatsen tot en met 2025.
Soms plaatsen we extra laadpalen die nog niet op de laadpalenkaart staan. Dit doen we omdat de vraag groter is dan eerder is voorspeld. Zodra we de extra locaties weten werken we de kaart bij.
Bewoners en werknemers die geen parkeermogelijkheid hebben op eigen terrein, kunnen gratis een openbare laadpaal aanvragen als die nog niet beschikbaar is in de buurt. Aanvragen van een laadpaal doet u bij laadpaalnodig.nl.
Wij werken samen met EQUANS die uw aanvraag beoordeelt en laadpalen plaatst. Dat gebeurt op vooraf vastgelegde locaties op laadpalenkaart zo dicht mogelijk bij u in de buurt. U kunt dus niet zelf een plek bepalen.
Met het aanvraagnummer dat u van EQUANS krijgt, kunt u op de website van EQUANS de stand van zaken bekijken van uw aanvraag. Voor andere vragen over uw aanvraag kunt u per e-mail contact opnemen met EQUANS via ev.2-sgzh.nl@equans.com met vermelding van uw aanvraagnummer.
Let op: heeft u een parkeerplaats op eigen terrein?
Bewoners en werknemers die op eigen terrein kunnen parkeren, zijn zelf verantwoordelijk voor een laadvoorziening. Als de parkeerplaats ligt op een gemeenschappelijk terrein of in een parkeergarage moet u contact opnemen met de Vereniging van Eigenaren (VvE), beheervereniging of woningcorporatie. Op de website VvE laden vindt u meer informatie.
U mag niet vanuit uw huis een kabel over de openbare weg leggen om uw auto op te laden, ook niet met kabelmat of kabelgoot. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. We willen struikelgevaar en verrommeling van de openbare ruimte voorkomen. Ook willen we niet dat bewoners openbare parkeerplaatsen gaan claimen voor eigen gebruik. Heeft u geen mogelijkheid om op eigen terrein te laden? Gebruik dan een openbare laadpaal.
Ja, u kunt via de website van EQUANS een tweede parkeervak bij een reeds bestaande laadpaal aanvragen. EQUANS beoordeelt op basis van het huidige gebruik of dit nodig is.
Op de voorkant van de laadpaal staat het storingsnummer dat u kunt bellen. Dit kan per laadpaal verschillen. U krijgt dan een helpdeskmedewerker aan de lijn en u kunt het laadpaalnummer aan de medewerker doorgeven. Dit nummer kunt u aan de voorkant of aan de zijkant op één van de connectoren vinden en begint met SGZH1 of SGZH2. De medewerker zal eerst proberen samen met u het probleem op afstand te analyseren en op te lossen. Kan het niet op afstand dan komt de monteur zo snel mogelijk naar de betreffende locatie.
U kunt ook de QR-code scannen op de connector van de laadpaal en de storing met het formulier aan ons doorgeven.
Heeft u vragen over de voortgang van uw melding? Mail dan naar ev.2-sgzh.nl@equans.com.
De meeste locaties voor nieuwe oplaadplaatsen zijn in 2020 vastgelegd in een verkeersbesluit. Bewoners konden toen op het voorstel reageren. Het besluit is inmiddels definitief en locaties worden niet meer gewijzigd. We hebben een overeenkomst met Equans die hier laadpalen mag plaatsen. De vastgelegde locaties kunt u terugvinden op de laadpalenkaart.
Voor extra locaties neemt de gemeente nog wel nieuwe verkeersbesluiten. Nadat het besluit is genomen, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Deze verkeersbesluiten publiceren wij alleen digitaal in het Gemeenteblad op overheid.nl. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe besluiten dan kunt u zich op die website aanmelden voor de gratis e-mailservice.
De plekken zijn neutraal gekozen op een toegankelijke zichtbare locatie. Ze zijn zoveel mogelijk verspreid over de buurten, zodat voor iedereen binnen 200 meter een laadpaal beschikbaar is. Bij grote verwachte vraag komen op sommige plekken twee laadpalen naast elkaar. De oplaadplaatsen komen op bestaande parkeerplaatsen. Parkeerdruk speelt daarbij geen rol. De gemeente vindt het belangrijk dat elektrische rijders een vrije oplaadplaats kunnen vinden. Dat kan betekenen dat de afstand naar vrije parkeerplaatsen voor andere auto’s groter wordt. Bij de locatiekeuze wordt ook gekeken naar de technische en ruimtelijke mogelijkheden, zoals de aanwezigheid van een elektriciteitskabel, voldoende loopruimte en geen obstakels zoals bomen.
De gemeente heeft twee verschillende contracten voor de exploitatie van laadpalen. De laadpalen die al wat langer in de gemeente staan, vallen nog onder het oude contract met een vast laag tarief.
De tarieven staan op www.laadpaalnodig.nl/pijnacker-nootdorp/veelgestelde-vragen. Het tarief is ook te vinden door het scannen van de QR-code op de connector van de laadpaal of via de Last Mile Solutions app.
Meer informatie over aanvragen en gebruik van een laadpaal vindt u op laadpaalnodig.nl.
Links
- Laadpalenkaart Pijnacker-Nootdorp , opent in een nieuw tabblad
- Laadpaal aanvragen op laadpaalnodig.nl , opent in een nieuw tabblad
- Stand van zaken bekijken van uw aanvraag , opent in een nieuw tabblad
- Tweede laadvak aanvragen bij laadpaal met 1 laadvak , opent in een nieuw tabblad
- VvE laden , opent in een nieuw tabblad