Huisvesting, vergunning

Gaat u een zelfstandige woning huren waarvan de kale huurprijs lager is dan € 879,66 per maand (prijspeil 2024)? Dan heeft u een huisvestingsvergunning nodig. Voor een koopwoning hoeft u geen huisvestingsvergunning aan te vragen.

U kunt de vergunning bij de gemeente aanvragen via het ‘Aanvraagformulier Huisvestingsvergunning’. U kunt dit formulier uitprinten en ingevuld opsturen naar de gemeente.

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U en de leden van uw huishouden hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel in Nederland.
  • Het huishoudinkomen van uw huishouden is niet meer dan € 52.671 per jaar, als uw gezin bestaat uit meer personen (prijspeil 2024).
  • Het huishoudinkomen van uw huishouden is niet meer dan € 47.699 per jaar, als uw huishouden bestaat uit één persoon (prijspeil 2024).

Het jaarinkomen van u en uw partner vormen samen het huishoudinkomen. Uw jaarinkomen kunt u vinden op de inkomensverklaring van de Belastingdienst.

Huurt u een woning bij Staedion, Rondom Wonen of IKS? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Deze organisaties regelen dit voor u.

U mag niet zonder huisvestingsvergunning wonen in een huurwoning waarvoor u een vergunning nodig heeft. Ook mag u een dergelijke woning niet verhuren aan personen die geen vergunning hebben.

De kosten voor de aanvraag zijn € 29,20.