Gevelisolatie

Steeds meer mensen verduurzamen hun huis door bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Goed voor het klimaat én voor uw energierekening.

Soms zijn deze aanpassingen zichtbaar aan de buitenkant van uw huis. Ze kunnen daardoor invloed hebben op de uitstraling van de buurt. Niet iedereen weet dat daar regels voor zijn.

Wordt uw aanvraag voor een duurzame voorziening afgewezen, dan kijken we graag met u mee naar andere mogelijkheden.

Nee. Met het isoleren aan de buitenkant van de gevel verandert het uiterlijk van uw huis. Er wordt een extra laag aan de buitenkant van de woning aangebracht. Voor deze voorziening moet altijd een Omgevingsvergunning aangevraagd worden.

Ja, als u een Omgevingsvergunning aanvraagt voor het plaatsen van isolatie aan de buitenkant van de gevel kan er ontheffing worden verleend als het gaat om de volgende situaties:

  • Het uiterlijk van het huis moet in het beginsel hetzelfde blijven. Gaat de gevel die zichtbaar is vanaf de straat er anders uitzien? Dan mag buitenschil-isolatie alleen worden aangebracht aan de niet zichtbare gevel, zoals de zij- en achtergevel. De voorgevel aan de straatkant en kopgevels moeten van binnenuit geïsoleerd worden.
  • Als het om een niet-beeldbepalende, vrijstaande woning gaat kan er een vergunning worden verleend.
  • Als het om een twee-onder-een-kap woning gaat waarbij beide huizen tegelijkertijd worden aangepakt, kan er een vergunning verleend worden.

Is uw woning een gemeentelijk monument? Dan is buitenschil-isolatie niet toegestaan. Hier wordt geen ontheffing voor verleend.