Subsidie voor isolatie oudere huizen

De gemeente verstrekt subsidie voor isolatie- en ventilatiemaatregelen aan oudere huizen. Het is vanaf nu mogelijk om meer aanvragen per adres in te dienen. Er is een maximaal bedrag van € 2.000,- subsidie per woning beschikbaar.

 • U vraagt de gemeentesubsidie aan vóór het uitvoeren van de werkzaamheden. De subsidie wordt voor u gereserveerd.
 • De subsidie is voor oudere woningen met een bouwjaar tot 1992 en een slecht energielabel (D, E, F of G). Indien uw woning geen geregistreerd energielabel heeft, is het niet nodig om een energielabel aan te vragen. U kunt op het aanvraagformulier aangeven welke bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn (dak, gevel, vloer/bodem of glas). Minimaal twee bouwdelen moeten niet of slecht geïsoleerd zijn, om voor subsidie in aanmerking te komen.
 • De subsidie is alleen voor oudere koopwoningen. Indien u een woning huurt van een particuliere eigenaar (dus geen woningcorporatie), kan de eigenaar van de woning bij de gemeente subsidie aanvragen.
 • U krijgt subsidie voor het isolatiemateriaal en de werkzaamheden van het isolatiebedrijf. De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor het isoleren, met een maximum van € 1.460,- bij één isolatiemaatregel en maximaal € 2.000,- bij meer maatregelen.
 • U moet voldoende vierkante meters isoleren en het materiaal moet voldoende isolatiewaarde hebben (Rd/U) om subsidie te krijgen:
  • vloer (minimaal 20 m2, minimaal 3,5 Rd)
  • gevel binnenkant of buitenkant (minimaal 10 m2, minimaal 3,5 Rd)
  • spouwmuur (minimaal 10 m2, minimaal 1,1 Rd)
  • dak (minimaal 20 m2, minimaal 2,5 Rd)
  • glas (minimaal 8 m2, maximaal 1,2 U)
 • Ventilatiesystemen komen voor subsidie in aanmerking, maar alleen op voorwaarde dat er daarnaast ook een isolatiemaatregel wordt uitgevoerd. Het gaat om de volgende energiezuinige ventilatiesystemen:
  • een CO2-gestuurd ventilatiesysteem
  • balansventilatie met warmteterugwinning (evt. in combinatie met CO2-sturing)
 • U kunt ook subsidie krijgen als u de woningisolatie zelf uitvoert (doe-het-zelf). De subsidie is alleen voor de isolatiematerialen. Op de website van Milieucentraal staan tips als u zelf uw huis wilt isoleren.
 • Zijn de maatregelen aan uw woning al uitgevoerd? Dan kunt u wel subsidie aanvragen bij het Rijk; de ISDE-subsidie. U heeft 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag te doen nadat u uw maatregel heeft laten uitvoeren. Let op: deze subsidie is alleen beschikbaar als een isolatiebedrijf de werkzaamheden heeft uitgevoerd.
 • U mag subsidies stapelen: u kunt subsidie aanvragen bij de gemeente én bij het Rijk. Kijk hiervoor op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 • Als de subsidiepot leeg is, kunt u geen aanvraag meer doen. Op deze website en via social media waarschuwt de gemeente inwoners als het budget bijna op is.
 • Leest u de complete voorwaarden van de Subsidieregeling isolatie Pijnacker-Nootdorp 2024.

Aanvragen isolatiesubsidie in 7 stappen:

 1. U vraagt offertes van één of meerdere isolatiebedrijven.
 2. U maakt een keuze.
 3. U vraagt isolatiesubsidie aan bij de gemeente via het digitale aanvraagformulier. U voegt de offerte van het isolatiebedrijf of een overzicht van de materiaalkosten toe.
 4. U ontvangt bericht dat de subsidie voor u is gereserveerd. 
 5. U laat de werkzaamheden uitvoeren of u koopt de materialen en voert de werkzaamheden uit.
 6. Ná het isoleren vult u het digitale formulier Vaststelling subsidie isolatie in, met de factuur, een bewijs van betaling en minimaal drie foto’s van de uitvoering van de werkzaamheden.
 7. U ontvangt het voor u gereserveerde bedrag op uw rekening. 

Dat kan! Behalve gemeentesubsidie kunnen inwoners ook ISDE-subsidie van het Rijk krijgen voor isolatie en andere duurzame maatregelen. Inwoners kunnen beide subsidies aanvragen, dus subsidie stapelen mag! De ISDE-subsidie kunnen inwoners ná het uitvoeren van de werkzaamheden aanvragen. De ISDE-subsidie is alleen beschikbaar als een isolatiebedrijf de werkzaamheden uitvoert. 

 

Informatie over ISDE-subsidie:

 • U kunt subsidie krijgen voor diverse duurzame maatregelen.
 • U krijgt 15 procent subsidie van het Rijk bij 1 isolatiemaatregel, u krijgt 30 procent bij 2 isolatiemaatregelen.
 • U vraagt ISDE-subsidie aan na het uitvoeren van de duurzame maatregelen.
 • Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hoe je ISDE-subsidie aanvraagt.

Door subsidie aan te vragen wordt isoleren een stuk voordeliger. 

Hieronder staan voorbeelden van geschatte totale kosten (offerte), subsidie en uw energiebesparing. Hierbij is uitgegaan van 1 isolerende maatregel. Als u meer isolatiemaatregelen uitvoert, is de subsidie meestal hoger.

De berekening* is gebaseerd op de gemiddelde kosten van het isoleren zelf, dus zonder meerwerk. Meerwerk is bijvoorbeeld afwerking van muur of dak. Voor meerwerk kunt u geen subsidie krijgen. Door subsidie aan te vragen, wordt isoleren een stuk voordeliger. Maar wat levert subsidie u op?  

*Door stijging van de prijs van grondstoffen en arbeid kunnen bedragen hoger uitvallen.
 

Maatregel 1: Isolatie vloer

 

Kosten

ISDE-subsidie

Subsidie gemeente

 

Zelf betalen

Besparing m3 gas/per jaar

Tussen-
woning

€2.250

€337

€1.125

€788

80

Hoek-
woning

€2.350

€352

€1.175

€823

130

Vrijstaande woning

€4.500

€675

€1.460

€2.365

250

 Maatregel 2: Isolerend glas (HR++) in bestaande kozijnen met enkel glas

 

Kosten

ISDE-subsidie

Subsidie gemeente

 

Zelf betalen

Besparing m3 gas/ per jaar /jaar

Tussen-woning

€3.700

€555

€1.460

€1.685

240

Hoek-
woning

€3.900

€585

€1.460

€1.855

260

Vrijstaande woning

€5.500

€825

€1.460

€3.215

370

Meer informatie en rekenvoorbeelden vindt u op: www.milieucentraal.nl

Voor de meeste isolatiemaatregelen heeft u geen vergunning nodig, bijvoorbeeld bij het isoleren van de vloer of isolatie aan de binnenkant van het dak.

U heeft wél een vergunning nodig bij de volgende isolatiemaatregelen:

 • Isolatie aan de buitenzijde van uw woning (gevel) of het vervangen van het dak
 • Nieuwe kozijnen

Let op: Het isoleren van monumenten moet extra zorgvuldig gebeuren. Er zijn aanvullende regels om een monument te isoleren. Voor verbouwing of restauratie van een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Neem vooraf contact op met de gemeente.

Doet u andere isolatiemaatregelen? Doe eerst de vergunningscheck in het Omgevingsloket.

Met isolatie verduurzaamt u de woning. Het is wenselijk om hierbij ook milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn vlas, hennep, houtvezelplaat, wol, cellulose, kurk en stro. Bij isolatie gebruiken aannemers nog veelal glas- of steenwol, PIR-plaat of PUR (synthetische en minerale materialen). Deze materialen zijn goedkoper dan natuurlijke materialen, maar zijn schadelijker voor het milieu, zowel tijdens de productie als in het gebruik. Ook zijn de materialen niet herbruikbaar, dus slecht voor onze planeet.

Natuurlijke of ecologische isolatiematerialen hebben veel voordelen ten opzichte van synthetische of minerale materialen:

 • Bevat geen schadelijke stoffen
 • Zorgt voor een gezond binnenklimaat door verbeterde vochtbalans
 • Houdt de woning koeler in de zomer
 • Goede isolatiewaarde
 • Neemt CO2 op
 • Minder kans op vocht- en schimmel
 • Beter voor het milieu

Meer informatie over natuurlijk isoleren en isolatiebedrijven met ervaring in natuurlijk isoleren: www.isoleerbewust.nl 

De subsidie is nu ook inzetbaar voor spouwmuurisolatie en dakisolatie vanaf de buitenkant, maar alleen onder de volgende voorwaarden:

 • De werkzaamheden worden verricht door een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert én staat vermeld op de website natuurvriendelijkisoleren.nl Deze bedrijven zorgen voorafgaand aan de isolatiewerkzaamheden dat dieren zoals vleermuizen en zwaluwen, tijdig uit de spouw kunnen ontsnappen. Zij laten tijdens de isolatiewerkzaamheden ruimte open of hangen vervangende verblijfplaatsen op. Verder houden ze zich aan de natuurkalender, waarbij er tijdens het broedseizoen en de winterslaap geen verstoring plaatsvindt.
 • Deze maatregelen kosten extra geld, maar komen ook voor subsidie in aanmerking.

Deze werkwijze komt voort uit de Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren en is voor een periode van 3 jaar toegestaan.

U mag zelf uw huis isoleren en subsidie aanvragen voor de materialen. Veel isolatieklussen zijn heel goed zelf uit te voeren. Op de website Milieucentraal leest u hoe u deze werkzaamheden moet uitvoeren.

Let op: u krijgt géén subsidie voor uw eigen werkuren.

U kunt beginnen met het maken van een afspraak voor een gratis duurzaamheidsgesprek met één van onze coaches, via www.duurzaampn.nl/gesprek

Vragen over de isolatiesubsidie? Bel naar 14 015 of mail met de gemeente: info@pijnacker-nootdorp.nl.

Maak een afspraak met een (onafhankelijke) duurzaamheidscoach bij u thuis via www.metenergieaandeslag.nl/duurzaamheidscoach.