Terug naar het overzicht

Zichtbaar op de fiets!

Ben jij goed zichtbaar op de fiets in het donker? De basisschoolkinderen uit Delfgauw zeker. Tijdens een fietscontrole-actie op 4 oktober controleerden zij de fietsen van kinderen uit groep 5 tot en met 8. Een waardevolle actie dit najaar nu het eerder donker is.

Controle

Woensdagochtend 4 oktober controleerden basisscholen Triangel, Spectrum en Meander de fietsen van de leerlingen. Per school controleerden ouders van kinderen de fietsen op veiligheid en verlichting. Twee fietsenmakers deden reparaties als dat nodig was. De actie werd ondersteund door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. Zij zorgen ook voor een verkeersveilig cadeautje voor de kinderen.

5 Tips: Hoe ben je zichtbaar op de fiets?

  • Check regelmatig of de verlichting op je fiets werkt. 
  • Doe je lichten al aan als het schemert of als het regenachtig weer is. Ook dan ben je niet meer goed zichtbaar.
  • Zorg dat je lichten voldoen aan de regelgeving: wit licht voor, rood licht achter en geen knipperende lichten.
  • Gebruik losse fietslampjes als je vaste fietsverlichting kapot is of gestolen. Maak de lampjes vast aan je fiets of aan je bovenlichaam en zorg dat het voorlampje recht vooruit schijnt en het achterlampje recht achteruit.
  • Vervang reflectoren als ze kapot zijn of ontbreken: achterop een rode reflector, op de trappers gele reflectoren en op de banden witte of gele reflectoren.