Terug naar het overzicht

Zet u uw hart en huis open voor een pleegkind?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Van 28 oktober tot en met 4 november vraagt pleegzorgorganisatie Jeugdformaat samen met gemeenten in de regio Den Haag aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben.

Dringende oproep

In deze tijden van corona is deze aandacht harder nodig dan ooit. Want voor een passende plek voor elk kind, waar het zo thuis mogelijk kan opgroeien, zijn meer mensen nodig. Pleegzorg Nederland doet daarom een dringende oproep aan mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen.

Perspectief bieden

Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken. Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu! Laten we kinderen dat perspectief bieden en ervoor zorgen dat we ze de steun en opvang kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Tekort aan crisispleegouders

In Pijnacker-Nootdorp worden op dit moment 41 kinderen opgevangen in 52 pleeggezinnen.  Pleegzorgorganisatie Jeugdformaat is op zoek naar meer pleeggezinnen voor verschillende vormen van pleegzorg, maar vooral naar gezinnen die een crisisplek kunnen bieden. Soms kan een kind van het één op het andere moment niet meer thuis wonen. Dan is de thuissituatie zo ernstig dat een kind meteen uit huis geplaatst wordt. Bijvoorbeeld voor zijn of haar eigen veiligheid. Crisispleegouders bieden in zo’n situatie een veilige plek in hun gezin waar een kind tijdelijk kan wonen. In de regio Den Haag is helaas een flink tekort aan deze belangrijke plekken.

Tijdelijke opvang

Momenteel zitten er veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek. Ruud Stevens: “Een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan een veilige plek bij pleegouders. Een basis die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind.”

Aftrap 28 oktober

Via ontroerende momenten, pittige uitdagingen en bijzondere alledaagsheid laat de voorstelling in 30 minuten zien en voelen wat het pleegouderschap voor kinderen, ouders en pleegouders betekent en hoe belangrijk het is dat er een klik is tussen pleegkind en pleegouder. De voorstelling is ’s ochtends vanuit huis te volgen via een live-stream. Aanmelden kan via pleegzorg.nl of deze directe link.

Pleegouder worden?

Meer weten over pleegouder worden?
Neem een kijkje op www.openjewereld.nu voor meer informatie. Of meld u aan voor een webinar bij Jeugdformaat via www.wordpleegouder.nl/webinar.