Terug naar het overzicht

(Winter)tip voor VvE’s en (wijk-)verenigingen: Maak een warmtefoto van gebouwen!

Een warmtescanner is een speciale warmtebeeldcamera, die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning of een gebouw verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen.

Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo’n € 1.000 aan stookkosten schelen. Dit staat gelijk aan ongeveer 10% van de totale klimaatbelasting van een gemiddeld huishouden. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan.

De beste weersomstandigheden

Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ’s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste. Maar ook nu in de lente is de warmtescanner te gebruiken in de ochtend en laat op de avond wanneer er 10 graden verschil is tussen buiten en binnen.

Aanvragen warmtescanner

VVE’s en (wijk-)verenigingen kunnen dit apparaat kosteloos lenen van de gemeente, en aanvragen via warmtescanner@pijnacker-nootdorp.nl. Plan dit alvast in je agenda! Het apparaat wordt niet uitgeleend aan individuele inwoners.

Een paar tips

  • De warmtescanner zit in een koffer, inclusief een gebruiksaanwijzing. Na afloop kan je de foto’s uploaden.
  • Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ’s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.
  • Sluit ramen en ventilatieroosters en verwarm de woning of het gebouw 24 uur voorafgaand aan de warmtescan, zodat warmtelekken goed zichtbaar zijn op de foto’s.
Warmtescanner