Terug naar het overzicht

Week tegen Eenzaamheid van donderdag 29 september tot en met 6 oktober

Van donderdag 29 september t/m 6 oktober vindt de Week tegen Eenzaamheid 2022 plaats. Deze week wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken. Tijdens deze week staat ontmoeting en verbinding centraal.

Volgens de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit juni 2021 voelt 1 op de 10 Nederlandse volwassenen zich eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Ouderen hebben er het meest mee te maken. Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich eenzaam en ook steeds meer jongeren worstelen hiermee.

Wat kunt u doen?

Ook u kunt vandaag iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Heeft u een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Maak een praatje, bedenk iets om te doen, bied een luisterend oor en kijk samen wat er mogelijk is. Benieuwd hoe?  Kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Niet mee blijven doorlopen

Eenzaamheid verschilt per persoon. U kunt zelf het beste bepalen wat helpt om de eenzaamheid te doorbreken. Het belangrijkste is dat u er niet alleen mee blijft rondlopen.

Activiteiten

Wilt u weten bij welke activiteiten u kunt aansluiten om andere mensen te ontmoeten? Kijk eens op de website van de bibliotheek www.bibliotheekoostland.nl of de SWOP www.swop.nl. Wanneer u vragen heeft over eenzaamheid kunt u contact opnemen met SWOP via 015-3 699 699 of info@swop.nl.

Jongeren

Speciaal voor jongeren die vaker leuke dingen willen doen met leeftijdsgenoten, organiseert ‘Join us’ activiteiten. Denk aan gamen, films kijken, spelletjes doen of externe activiteiten. Tijdens de avonden zijn er ervaren begeleiders aanwezig die de jongeren helpen met het verbeteren van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun denkbeeld. De bijeenkomsten zijn voor jongeren uit Pijnacker, Nootdorp en Lansingerland en vinden plaats in Bergschenhoek. Meer informatie en aanmelden via www.joinus.nu