Terug naar het overzicht

Voorlopig ontwerp voor het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum

Het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum begint nu echt vorm te krijgen! NL Architects heeft een voorlopig ontwerp gemaakt van het pand dat op het Raadhuisplein in Pijnacker komt. Het is nog geen definitief ontwerp, dat wordt aan het eind van het jaar verwacht.

Het Sociaal Cultureel Centrum wordt een uitnodigend, herkenbaar en bijzonder cultuurgebouw dat moeiteloos aansluit op de bestaande omgeving. Veel aandacht is besteed aan hoe het gebouw beleefd wordt vanaf de straat. Zo is bijvoorbeeld de hoek met de horeca zeer open en transparant waardoor er duidelijke interactie tot stand komt tussen binnen en buiten. Ook zorgen de extra grote ramen rondom de vides ervoor dat de bijzondere activiteiten in het gebouw goed zichtbaar zijn vanaf de straat. Boven op het gebouw bevindt zich een ‘kroon’ met daarin de meeste muziek gerelateerde oefenruimtes.

Voorkant vanaf het Raadhuisplein
Transpartante gevel hoek Emmapark met Julianalaan

Met het voorlopig ontwerp bouwt NL Architects voort op de uitgangspunten van het schetsontwerp. Zo worden de oude kelders onder de Rabobank hergebruikt voor de uitvoeringzaal. De deels verzonken uitvoeringzaal bevat zo veel mogelijk ramen. Mede door de bijzondere vormgeving worden de Stationsstraat en de Julianalaan echt betrokken bij het centrum.

Zijkant Julianalaan met Stationsstraat
Achterkant van het pand aan de Stationsstraat

Ook is gezocht om de verschillende functies zo veel mogelijk te vermengen. Een spel van vides, en een ‘boekentoren’ kenmerken het interieur. In de torens bevinden zich de verschillende programmaonderdelen zoals de leslokalen. De buitenzijden van de torens fungeren als boekenkasten, berging of als display voor kunst gemaakt door gebruikers van het SCC.

Bibliotheek met horecagedeelte
Entree binnen vanaf het Raadhuisplein

In het ontwerp staat ruimte voor ontmoeting en interactie centraal. Zo bevindt zich op de begane grond een café met grote leestafels waar je naast het lezen van een boek ook kunt werken en natuurlijk een kop koffie kan drinken. Op de verdiepingen bevinden zich naast een huiskamer ook fijne plekken om samen te komen rondom de vides.

Ontmoeten en spelen
Uitvoeringszaal

Naast een bijzonder cultureel gebouw, wordt het Sociaal Cultureel Centrum ook een heel duurzaam en natuur inclusief gebouw door toepassing van groene daken en een Warmte Koude Opslag-installatie als energiebron. Een Warmte Koude Opslag is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en/of te koelen.

Met elkaar

De gemeente is samen met de architect aan de hand van het schetsontwerp in gesprek gegaan met toekomstige gebruikers om de inrichting van het gebouw meer vorm te geven. Ook is met een afvaardiging van direct omwonenden en ondernemers gekeken naar inpassing op het Raadhuisplein. Past het bijvoorbeeld goed bij de rest van de gebouwen op het plein? De gemeenteraad is vorige week geïnformeerd. Ook direct omwonenden en ondernemers hebben gisteren tijdens een inloopavond het ontwerp kunnen bekijken. Zo is met elkaar dit voorlopig ontwerp tot stand gekomen.

Definitief ontwerp

De volgende stap in het proces is een definitief ontwerp. Om tot dat ontwerp te komen worden de komende tijd weer gesprekken gevoerd en informatie opgehaald bij de toekomstige gebruikers en de direct omwonenden en ondernemers. Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting in december 2023 besproken in de gemeenteraad. Zo is met elkaar dit voorlopig ontwerp tot stand gekomen.

Digitale nieuwsbrief

Meer informatie over het Sociaal Cultureel Centrum kunt u vinden op
www.pijnacker-nootdorp.nl/scc. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van al het nieuws rondom de ontwikkeling van het Sociaal Cultureel Centrum.