Terug naar het overzicht

Verschillende overtredingen bij integrale controle Meesterstraat

Vorige week vond in de Meesterstraat in Nootdorp een integrale controle plaats door de gemeente, politie en Omgevingsdienst Haaglanden. In de Meesterstraat staan twintig bedrijfspanden, waarvan burgemeester Björn Lugthart eerder dit jaar twee panden sloot omdat er grote aantallen lachgasflessen opgeslagen stonden. Dit gaf aanleiding om de bedrijfspanden in de straat verder te onderzoeken en deze onaangekondigde controle uit te voeren. In negen panden werden verschillende overtredingen geconstateerd.

Overtredingen

De controlerende partijen ontdekten dat vier panden werden bewoond terwijl dat niet is toegestaan. In twee panden zaten zogenoemde sisha lounges die niet zijn toegestaan volgens het bestemmingsplan. Ook werden in een pand kansspelautomaten aangetroffen en in een ander pand lagen verboden wapens zoals een boksbeugel en werpsterren. Tot slot werd bij een laatste pand een auto aangetroffen met een gestolen airbag. De politie nam de auto in beslag en hield twee personen, de huurder van het pand en de eigenaar van het voertuig, aan. Na overleg met de officier van justitie vond een doorzoeking in het pand plaats waarbij ook gestolen kentekenplaten, valse handelaars kentekenplaten en twee steekmessen werden aangetroffen. Alle overtredingen in de negen panden worden verder onderzocht.

Onveilige situaties

Burgemeester Björn Lugthart:

Deze regelmatig terugkerende integrale controles zijn een belangrijk instrument om de georganiseerde criminaliteit in onze gemeente aan te pakken. Ze maken het mogelijk om ‘foute’ ondernemers die het criminele circuit opereren, te vinden en hard aan te pakken. Deze criminelen maken voor illegale activiteiten steeds vaker gebruik van de diensten van legale bedrijven. Dit effect noemen we ondermijning en dat kan tot onveilige situaties leiden. De controles dragen ook bij aan een stukje bewustwording en helpen om signalen van ondermijning te herkennen.

Melden helpt!

De hulp van inwoners is cruciaal bij de aanpak georganiseerde criminaliteit. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt in uw woonomgeving of werkomgeving? Meld het! Ook als u het niet zeker weet. Het kan net dat ene ontbrekende puzzelstukje zijn waarmee een crimineel aangepakt kan worden. Geef verdachte situaties door aan de politie via 0900-8844 of anoniem aan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Als u een pand verhuurt, doe dat dan op een zorgvuldige manier en bezoek het pand regelmatig.

Wat is een integrale controle?

Een integrale controle is een brede, allesomvattende controle waarbij op diverse vlakken wordt gecontroleerd of de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Diverse toezichthouders en controleurs kijken elk vanuit hun eigen specialisme naar de situatie ter plaatse. Er wordt niet alleen gecontroleerd op strafbare feiten, maar ook op bestuursrechtelijke overtredingen zoals schending van het bestemmingsplan of milieuregels.