Terug naar het overzicht

Vacature: communicatieadviseur energietransitie | 24 uur

Ben jij creatief, ondernemend en goed in communicatie? Weet jij alles van participatieprocessen, de omgevingswet en de energietransitie? Sta jij te popelen om onze collega’s en initiatiefnemers te adviseren over een effectieve inzet van participatie en de bijbehorende middelen en activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren? Dan is dit de functie voor jou!

Vacature communicatieadviseur energietransitie

Als communicatieadviseur weet jij als geen ander hoe jij participatietrajecten in de schijnwerpers zet. Jij krijgt alle ruimte en vrijheid informatie- en participatiebijeenkomsten of interactieve sessies te organiseren. Het schrijven van nieuwsbrieven, gemeentepagina’s in de lokale krant en uitingen op social media is waar jij goed in bent. Dit is waar jij je creativiteit in kwijt kan.

Het is een afwisselende functie waarbij jouw talent voor communicatie ervoor zorgt dat ons participatiebeleid met succes uitgevoerd wordt. Je werkt hierbij nauw samen met je collega communicatieadviseurs en beleidsadviseur burgerparticipatie.

Wat ga je doen

In deze functie ben je actief in het programmabureau energietransitie wat een onderdeel is van het beleidsteam ruimtelijk domein en word je ingezet voor de functie van communicatie-/Participatie adviseur. Je houd je bezig met het aardgasvrij maken van onze gemeente. We bieden je een afwisselende functie in een dynamische omgeving. Binnen het team wordt gedrevenheid en initiatief gewaardeerd. Je komt te werken in een team waarvoor collegialiteit en samenwerking belangrijk zijn. De functie biedt mogelijkheden voor eigen inbreng, de ontwikkeling van je eigen functie en de energietransitie in zijn geheel.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een hoge ambitie om energieneutraal te worden. We werken op vele gebieden aan deze opgaven. De energietransitie is een maatschappelijke transitie, samen met onze inwoners maken we stappen. Voor de totale opgave zijn wij op zoek naar ondersteuning in het organiseren en betrekken van onze samenleving in de reis naar een energieneutraal Pijnacker-Nootdorp.

Als communicatie-/participatiemedewerker ga jij aan de slag binnen met de energietransitie binnen de gemeente. Ja gaat samen met de projectmanager op pad om de energietransitie met onze inwoners vorm te geven. De gemeente faciliteert haar inwoners in de reis naar klimaatneutraal.

Er is een communicatie- en participatieplan opgezet en de eerste stappen zijn hierin gezet. We willen informeren, inspireren en activeren: De werkzaamheden die daaruit voortvloeien zijn o.a.:

 • het vormgeven van burgerparticipatie;
 • Je ontwikkelt, voert uit en evalueert participatie-communicatieplannen voor projecten binnen de energietransitie;
 • Je organiseert bijeenkomsten voor bewoners/bedrijven/college en gemeenteraad;
 • Je organiseert (gratis) publiciteit in samenwerking met de afdeling communicatie;
 • Het opzetten en bijhouden van webpagina’s, social media en online communicatiemiddelen, zoals o.a. webinars;
 • Je beantwoorden daar waar nodig publieksvragen via mail, telefoon, social media;
 • Je begeleidt een enthousiaste groep duurzaamheidscoaches en bent contactpersoon van ons energieloket.

Verder is belangrijk om over de grenzen van dit project heen te kunnen kijken. De hoofdlijnen van deze functie staan hierboven beschreven, daarnaast blijft er nog veel ruimte over om deze functie zelf vorm te geven en af te stemmen op je eigen ontwikkeling.

Wij vragen

 • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding op het gebied van communicatie;
 • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring als communicatieadviseur in een politiek bestuurlijke omgeving;
 • Je hebt ervaring met participatietrajecten in het fysieke domein (bijvoorbeeld bouwprojecten, ruimtelijke inrichting);
 • Je hebt ruime ervaring met het ontwikkelen en inzetten van een breed scala aan communicatiemiddelen voor verschillende doelgroepen;
 • Je kent de ins en outs van het organiseren en begeleiden van informatieavonden, dialoogsessies en inspraaksessies;
 • Je kunt goed samenwerken met verschillende disciplines;
 • Je bent stressbestendig en bereid ook buiten reguliere kantooruren te werken als dat nodig is;
 • Je hebt kennis van en affiniteit met de veranderingen die omgevingswet met zich meebrengt.

Voldoe jij niet aan alle eisen, maar denk jij dat je de juiste persoon voor deze functie bent? Dan nodigen we je van harte uit om alsnog te solliciteren, wellicht zien wij genoeg aanknopingspunten om met jouw in gesprek te gaan!

Dit bieden wij!

Afhankelijk van je opleiding en je ervaring is je salaris maximaal € 4.671,- bruto per maand (schaal 10) van de gemeentelijke salaristabel april 2022, op basis van 36 uur p/w). Daar bovenop ontvang je een individueel keuzebudget van 17,05% van je brutosalaris. Dit salaris is gebaseerd op de HR-21 functie Adviseur IV

Overige arbeidsvoorwaarden

Ook heeft onze gemeente een aantal aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een Persoonlijk Gezondheidsbudget, volledige vergoeding van reiskosten via het OV, flexibele werktijden en goede mogelijkheden om thuis te werken. Je bouwt pensioen op bij ABP waarbij de werkgever het grootste deel van de premie betaalt.

We bieden je in eerste instantie een jaarcontract.

Over ons team

Als communicatieadviseur kom je te werken binnen het programmabureau Energietransitie. Het programmabureau is verantwoordelijk voor de energietransitie voor de gehele gemeente. Dit programmabureau valt onder de afdeling beleid.

Bij de afdeling Beleid werken professionals op het gebied van maatschappelijk en ruimtelijk beleid, die ingezet worden op verschillende opgaven die benoemd zijn in het Hoofdlijnenakkoord en de Uitvoeringsagenda van het college. Dat vraagt om beleidsmedewerkers die in staat zijn om processen te regisseren en projectmatig te werken. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en werken veel samen.

Over onze gemeente

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is een groeigemeente, de komende jaren neemt het inwoneraantal toe van 55.000 naar 65.000. Wonen in Pijnacker-Nootdorp is aantrekkelijk vanwege de goede voorzieningen en de prettige ligging in het groen met uitstekende verbindingen naar Den Haag en Rotterdam.

De ambtelijke organisatie bestaat uit ongeveer 400 medewerkers. De organisatiecultuur kenmerkt zich door een informeel karakter, vertrouwen en veel ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. Collega’s voelen zich gewaardeerd en zijn trots om te werken voor Pijnacker-Nootdorp.

Interesse?

Spreekt de functie je aan en herken jij jezelf in bovenstaande omschrijving? Dan heb jij alles in huis om aan de slag te gaan bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp! Klik meteen op ‘Direct solliciteren’ en laat ons weten waarom deze functie bij jou past. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Erik Bulten, 06-46981586

Wacht niet met solliciteren! Wanneer zich tijdens de publicatie van deze vacature een interessante kandidaat meldt, plannen wij zo snel mogelijk een gesprek in!

Procedure

Je hebt gesolliciteerd en nu? Dit kan je dit van ons verwachten:

 1. Je hebt je CV en motivatiebrief ingestuurd;
 2. Zo snel mogelijk hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek;
 3. Eerste gesprek;
 4. Eventueel tweede gesprek;
 5. Arbeidsvoorwaardengesprek;
 6. Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan!

Deze vacature wordt zowel gelijktijdig intern als extern gepubliceerd. Bij dezelfde geschiktheid geniet de interne kandidaat de voorkeur.