Terug naar het overzicht

Subsidie voor ventilatiemaatregelen oudere huizen

Sinds een half jaar is het mogelijk om gemeentelijke subsidie aan te vragen voor het isoleren van oudere woningen. Ruim 250 woningeigenaren hebben inmiddels een aanvraag ingediend. De bijdrage is maximaal €1.460 voor één maatregel en tot €2.000 bij meerdere maatregelen per huis.  

De subsidieregeling oudere huizen is uitgebreid

De subsidie is nu ook inzetbaar voor energiezuinige ventilatiesystemen. Wel op voorwaarde dat er daarnaast ook een isolatiemaatregel door de woningeigenaar wordt uitgevoerd. Ventileren is het verversen van lucht in de woning. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd en vuile lucht afgevoerd. Dit is erg belangrijk, zeker als een woning extra geïsoleerd wordt. Op de pagina Subsidie voor isolatie oudere huizen voor alle voorwaarden.

Aanvullende voorwaarden 

De subsidie is voor oudere woningen met een bouwjaar tot 1992 en een slecht energielabel (D, E, F of G). Indien de woning geen geregistreerd energielabel heeft, is het niet nodig om een energielabel aan te vragen. Inwoners moeten de gemeentesubsidie vóór de start van de werkzaamheden aanvragen. De gemeentelijke subsidie is ook voor inwoners die zelf isolatie- of ventilatiemaatregelen uitvoeren (doe-het-zelvers). Meer informatie en alle voorwaarden staan op de website van de gemeente. De volgende maatregelen komen in aanmerking voor subsidie: 

  • Vloerisolatie 
  • Dakisolatie vanaf de binnenkant 
  • Gevelisolatie vanaf de binnenkant of de buitenkant 
  • Plaatsen van HR++ glas of triple glas, evt. in combinatie met nieuwe kozijnen 
  • Energiezuinige ventilatie (in combinatie met een isolatiemaatregel) 

Op dit moment verstrekt de gemeente geen subsidie voor spouwmuurisolatie en dakisolatie vanaf de buitenkant.

Stapelen met subsidie 

Behalve de gemeentelijke subsidie kunnen inwoners ook ISDE-subsidie van het Rijk krijgen voor isolatie en andere duurzame maatregelen. Inwoners kunnen beide subsidies naast elkaar aanvragen, dus stapelen mag. De ISDE-subsidie kunnen inwoners ná het uitvoeren van de werkzaamheden aanvragen. Let op! De ISDE-subsidie is alleen beschikbaar als een installatiebedrijf de werkzaamheden uitvoert. 

Hulp nodig bij het verduurzamen van uw woning?

Het voorjaar en de zomer zijn ideaal om met isolatie en/of ventilatie aan de slag te gaan. In deze maanden laat de zon zich regelmatig zien en kunnen bijna alle maatregelen zonder problemen worden uitgevoerd. Er zijn in de gemeente Pijnacker-Nootdorp vrijwillige duurzaamheidscoaches actief. Wilt u dat er vrijblijvend iemand met de isolatie- en ventilatieopgave in uw woning meekijkt? Of heeft u behoefte aan andere tips om energie te besparen? Maak dan een afspraak via www.metenergieaandeslag.nl/duurzaamheidscoach. Een bezoek van de duurzaamheidscoach is gratis.

 

ventialatie