Terug naar het overzicht

Scheiding in uw omgeving; wat nu?

Voor een gezin in scheiding is het belangrijk dat het netwerk, de omgeving, er voor hen is. Dit geldt voor zowel de partners die gaan scheiden als voor de betrokken kinderen. Het Kenniscentrum Kind en Scheiding geeft tips voor positieve support aan ouders en kinderen in een scheidingssituatie.

10 tips voor familielid, vriend, leerkracht, buur of kennis:

  1. Bedenk altijd dat het kind 50% de ene ouder en 50% de andere ouder is. Praat niet slecht over een van beide ouders waar het kind bij is.
  2. Biedt een luisterend oor, zowel aan ouders als kinderen in de scheidingssituatie. Vergeet hierin de kinderen niet: gezien en gehoord voelen in hun verdriet of onzekerheid doet veel goed.
  3. Durf, naast luisteren, de ouder ook een spiegel voor te houden. Durf de ouder er ook op te wijzen niet negatief te praten over de andere ouder waar de kinderen bij zijn.
  4. Herhaal naar de kinderen dat de scheiding niet hun schuld is, maar een grote-mensen-probleem. Zie hun emotie en fijngevoeligheid niet over het hoofd: kinderen hebben vaak meer door dan volwassenen denken.
  5. Wees oprecht geïnteresseerd over hoe het kind het bij beide ouders heeft. Vraag het kind bijvoorbeeld naar iets positiefs bij de andere ouder.
  6. Doe iets liefs/fijns voor of met het kind: knuffels, een kaartje sturen of leuke dingen ondernemen. Vooral als het kind te jong is om te praten of überhaupt niet zo’n prater is, is quality-time een mooie manier om steun te laten zien.
  7. Maak nieuwe (familie)tradities waar de kinderen naar uit kunnen kijken. Er is zoveel veranderd: stabiele dingen als nieuwe tradities geven plezier, rust en gevoel van veiligheid.
  8. Feliciteer nog steeds beide ouders als hun kind jarig is of iets bijzonders heeft. Al zijn ze in sommige gevallen of periodes minder betrokken: het blijft hun kind.
  9. Zorg ervoor dat houding en gedrag overeenstemmen. Al gaat er van alles in uw hoofd om: zorg dat houding, oogcontact en woorden positief zijn waar de kinderen bij zijn.
  10. Moedig eventueel aan om professionele hulp te zoeken. Benadruk dat dit niet zwak is, maar juist dapper, en dat er veel hulp beschikbaar is.

Meer informatie

Meer informatie en advies: www.kenniscentrumkindenscheiding.nl.

folder web