Terug naar het overzicht

Pijnacker-Nootdorp beter voorbereid op hittegolf met Lokaal Hitteplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week het eerste Lokaal Hitteplan voor Pijnacker- Nootdorp vastgesteld. Hiermee is onze gemeente beter voorbereid op extreme hitte en kunnen de juiste maatregelen worden genomen om kwetsbare inwoners te beschermen tegen langdurige hitte.  

Gezondheidsproblemen door hitte

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in Nederland. In de zomer krijgen we te maken met hogere temperaturen en ook het aantal dagen van extreme hitte neemt toe. Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot gezondheidsklachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Het ervaren van klachten gerelateerd aan hitte wordt ook wel hittestress genoemd. Zo kunnen inwoners huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes, maar kan er bij aanhoudende hitte ook uitdroging of oververhitting plaatsvinden. In het ergste geval kunnen mensen hier aan overlijden.  

Hitteplan

Sinds 2007 is er een Nationaal Hitteplan in Nederland dat waarschuwt voor periodes van langdurige hitte. Vervolgens is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen in wijken, straten en huizen in gebieden waar het extra warm wordt tijdens een hittegolf. Daarom is een Lokaal Hitteplan opgesteld, waarin is vastgelegd wie wat doet bij perioden van hitte.

Samenwerking

Dit Lokaal Hitteplan is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende lokale partijen, waaronder de gemeente, gezondheidsorganisaties, welzijnsinstellingen en verenigingen. Het plan omvat maatregelen om de kwetsbare groepen in onze gemeente te beschermen, zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met gezondheidsproblemen. Zo ontstaat een netwerk van organisaties, dat in actie komt in tijden van langdurige, extreme hitte. Wethouders Marieke van Bijnen en Bart van Straten zijn blij met het plan;

Wij hopen dat dit Lokaal Hitteplan een waardevolle bijdrage zal leveren aan het welzijn en de gezondheid van al onze inwoners. Mooi dat we in samenwerking met een aantal maatschappelijke organisaties kunnen zorgen voor een veerkrachtig en hittebestendig Pijnacker-Nootdorp.

Het Lokaal Hitteplan wordt jaarlijks geëvalueerd en aangescherpt met de betrokken partners. U kunt het plan vinden op de pagina Lokaal Hitteplan.