Terug naar het overzicht

Opvang vluchtelingen Oekraïne

Door de oorlog zijn al meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bezorgd om de mensen in Oekraïne en iedereen die banden heeft met dat land. Ook naar onze gemeente komen vluchtelingen. Wij voelen ons betrokken en verantwoordelijk om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen.

Eerste opvang in hotelkamers Van der Valk

Wij organiseren voor de vluchtelingen nu vooral de eerste, kortdurende, opvang. Vluchtelingen die zich melden en geen onderdak hebben, vangen wij vanaf 18 maart op in hotelkamers van Van der Valk Den Haag – Nootdorp. Het aantal kamers kan naar gelang de vraag worden uitgebreid. Andere tijdelijke opvangmogelijkheden, voor een langere termijn, worden op dit moment onderzocht.

Opvang aanbieden

Er ontstaan al veel initiatieven in de gemeente om vluchtelingen te helpen. Dat is mooi om te zien. Wilt u die vluchtelingen bij u thuis opvangen? Dan kunt u terecht op de website van vluchtelingenwerk. Ook kan opvang aangeboden worden via Takecarebnb. Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Doneren

U kunt ook helpen door geld te doneren via giro 555. De donatie wordt gebruikt voor medische zorg, eten, onderdak en geestelijke en maatschappelijke hulp. Het Rode Kruis is één van de hulporganisaties achter Giro 555. U kunt ook geld doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die nu in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.

Meer informatie

Meer informatie over de oorlog in Oekraïne is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vragen

Zie voor vraag en antwoord onze webpagina Opvang vluchtelingen Oekraïne

Heeft u vragen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne of andere vragen over de opvang van vluchtelingen? Bel ons via 14015 of mail ons via helpoekraine@pijnacker-nootdorp.nl.

Overzichtskaart Oekraïne
©Ministerie van Buitenlandse Zaken