Terug naar het overzicht

Onderscheiding voor redder van drenkeling

De 67-jarige heer Sim uit Nootdorp hielp begin dit jaar mensen uit het water. Voor deze heldendaad ontving hij onlangs van burgemeester Björn Lugthart, en in het bijzijn van teamchef van politie Pijnacker-Nootdorp Naomi van der Linde, een bronzen medaille en oorkonde.

De heer Sim fietste op 14 januari 2022 op een fietspad tussen Pijnacker en Nootdorp. Daar zag hij zag drie mensen in het water liggen die niet bewogen, riepen of geluid maakten. Ze leken in shock. Nadat de heer Sim ontdekte dat er geen andere optie was, kleedde hij zich uit en ging het water in. Samen met hulp van mensen, die zich aan de waterkant hadden verzameld, werden de drenkelingen uit het water gehaald. De hulpdiensten waren ook snel aanwezig, waardoor het met de drie drenkelingen goed afliep.

Aandacht voor drenkelingen

Burgemeester Björn Lugthart overhandigde met trots de medaille en oorkonde aan de heer Sim: “Het is belangrijk aandacht te hebben voor dergelijke reddingsacties. Dat hij de situatie als ernstig herkende, is bijzonder. Veel mensen denken namelijk dat een drenkeling schreeuwt en met zijn handen zwaait. Dat is in de praktijk meestal niet zo. Iemand die verdrinkt oogt van een afstand vaak eerder kalm dan paniekerig. Zo kan het gebeuren iemand verdrinkt terwijl mensen toekijken of er zwemmers in de buurt zijn. Gelukkig is dat, mede dankzij de heer Sim, bij deze drenkelingen niet gebeurd. Een echte heldendaad en dat verdient een medaille!”

Bescheiden redder

De bescheiden redder vindt zelf dat hij geen held is en geen bijzondere daad heeft verricht. Hij vertelde ook thuis pas van zijn heldendaad toen hij werd uitgenodigd bij de burgemeester. De heer Sim wil ook zeker geen aandacht voor wat hij heeft gedaan, maar vooral anderen aansporen het ook te doen als je zoiets ziet gebeuren: “Dat doe je voor elkaar. Ik zou het de volgende keer weer doen, maar dan hopelijk nog iets beter.”

Verschillende onderscheidingen

De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Door de redders te eren en door voorlichting te geven over redden en reanimeren wil de maatschappij zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. De Maatschappij kent vier onderscheidingen: een oorkonde, een bronzen, zilveren of gouden medaille. Afhankelijk van de aard van de redding en het gevaar voor eigen leven dat de redder daarbij heeft gelopen wordt bepaald welke onderscheiding wordt toegekend. 

De heer Sim