Terug naar het overzicht

Nepnieuws over corona herkennen

Het coronavirus veroorzaakt veel leed en raak ons dagelijks leven. Betrouwbare informatie is daarom belangrijk. Helaas gaat er veel nepnieuws rond. Wees kritisch.

Actuele informatie

Ga voor actuele informatie naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Hierbij wat tips waar u op kunt letten als u iets over corona leest en wilt weten of het nepnieuws is of niet.

Kijk goed naar het webadres

Vaak lijkt het webadres op een bestaande website. Kleine wijzigingen worden aangebracht in het webadres. Daardoor valt het minder goed op.

Controleer de bron

Zorg dat je weet wie het artikel, verslag of bericht heeft geschreven. Schrijft de bron vaker over dit onderwerp? Heeft de bron een reputatie voor nauwkeurige berichtgeving?

Controleer het bewijs

Verwijst het artikel naar een onderzoek of rapport? Geen bewijs of een grote afhankelijkheid van anonieme experts kan erop wijzen dat het bericht niet klopt.

Kijk goed naar de foto’s

Een foto liegt niet? Soms wel! Met speciale computerprogramma’s kunnen mensen foto’s makkelijk bewerken. En soms zelfs nepvideo’s maken die je niet van echt kunt onderscheiden. Kijk daarom kritisch naar de beelden die je ziet. Kijk ook of je dezelfde foto ergens anders op het internet terugziet. Misschien hoort de foto eigenlijk bij een nieuwsbericht met een heel ander verhaal.

Kijk naar andere reportages

Kun je geen andere nieuwsbronnen vinden met dit verhaal? Dan kan dat een signaal zijn dat het niet klopt. Brengen meerdere nieuwsbronnen die je vertrouwt het verhaal dan is de kans groter dat het klopt.

Wees sceptisch over koppen

Berichten die niet kloppen hebben vaak pakkende koppen met hoofdletters en uitroeptekens. Klinkt het schokkend en of ongeloofwaardig, dan is het een goede reden om verder te kijken.

nepnieuws