Terug naar het overzicht

Nationaal Hitteplan en smogwaarschuwing

Het is warm vandaag, maandag 18 juli, en de hitte houdt nog wel meerdere dagen aan. Daarom treedt vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan in werking. Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt naast het hitteplan ook een smogwaarschuwing. Volgens het KNMI kan het warme weer tot en met woensdag aanhouden.

Kwetsbare groepen

Een aanhoudende periode van hitte kan voor bepaalde groepen mensen een risico voor de gezondheid vormen. Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Maar ook (jonge) kinderen en mensen met overgewicht kunnen eerder gezondheidsproblemen ondervinden.

Warm weer kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Tips om ongemakken en gezondheidsproblemen te voorkomen 

Het is goed om na te denken of er mensen in uw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

  • Voldoende (water) drinken; 
  • De woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.  

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van het RIVM.