Terug naar het overzicht

Maak het inbrekers niet te makkelijk tijdens de vakantie

Het is weer zomervakantie. Veel mensen gaan op vakantie of een dagje uit. Het is ook de tijd waarin inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn of omdat ze een raam open zien staan. Wij willen het inbrekers natuurlijk niet makkelijk maken. Daarom geven wij hieronder een aantal tips:

 • Op vakantie? Licht de buren in
  Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Maak met uw buren de afspraak dat zij de post weghalen, de planten water geven of de auto af en toe eens op de oprit zetten.
 • Bewoonde indruk
  Geef uw woning een bewoonde indruk als u weg bent: zet de verlichting op een tijdschakelaar, laat wat goedkoop speelgoed in de tuin achter, laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
 • Voorkom insluiping
  Sluit ramen en deuren altijd goed af, ook als u maar even weg bent. Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort).
 • Bel 112 bij verdachte situaties
 • Zorg voor goed hang-en-sluitwerk
  Naast deze tips blijft het natuurlijk belangrijk om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren.

De politie doet een dringend beroep op u. Mocht u getuige zijn van een inbraak of vermoedt dat er in een woning wordt ingebroken, belt u dan 112.

Meer informatie

Meer informatie staat op www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Op www.politie.nl ziet u onder ‘Mijn buurt’ hoeveel woninginbraken in uw buurt gepleegd zijn