Terug naar het overzicht

Lotte Breur gekozen als eerste kinderburgemeester

Er is vanmiddag, woensdag 8 november, geschiedenis geschreven in onze gemeente: onze eerste kinderburgemeester is gekozen! De 10-jarige Lotte Breur heeft de eer een heel schooljaar alle kinderen van de gemeente te vertegenwoordigen.

Het was een spannende middag voor 11 leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen uit onze gemeente. Zij waren op hun school al gekozen als beste kandidaat voor kinderburgemeester en mochten door naar de volgende ronde. De verkiezingsronde, ook wel de stemronde. Burgemeester Björn Lugthart trapte de middag af met een welkomstwoord en felicitaties voor alle kandidaten dat zij deze ronde hebben behaald. Daarna hielden alle kandidaten een presentatie waarin zij zich voorstelden en vertelden waarom ze het belangrijk vinden om kinderburgemeester te worden. De kandidaten hadden zich goed voorbereid. Met flitsende PowerPoint presentaties, een video of flip overs kwamen serieuze thema’s voorbij zoals veiligheid, meer aandacht voor natuur en afval, meer honden uitlaatplekken, aandacht voor ouderen en vluchtelingen, een boomhutbouwplaats, meer speeltuinen (ook voor ouderen kinderen) en een chill-plek voor jongeren.

Stemmen

Onder het toeziend oog van een officiële stemcommissie, gevormd door een aantal aanwezige raadsleden, mochten de 11 kandidaten daarna op elkaar stemmen. Dit gebeurde met echte stembiljetten, zoals de gemeenteraad dat ook doet (als het digitaal stemmen niet werkt). Een stem op jezelf was natuurlijk niet mogelijk, dus moesten ze de op één na beste kandidaat kiezen. De spanning in de raadszaal steeg toen de stemcommissie zich terugtrok om de stemmen te tellen. Na een paar minuten kwam daar het verlossende woord: Lotte is onze eerste kinderburgemeester! Een extra applaus was er voor Femke, Javinno, Hannah, Axel, Ella, Freek, Linde, Tejai, Tess en Tobias. Helaas geen rol als kinderburgemeester voor hen, maar zij konden met opgeheven hoofd de raadszaal verlaten. Zij deden het geweldig, iets om trots op te zijn. Wellicht zien wij een paar van deze kanjers over 15 jaar terug in de gemeenteraad!

Wensenlijst

Burgemeester Björn Lugthart is blij met de eerste kinderburgemeester:

Het stond op mijn wensenlijstje en op die van de gemeenteraad. Het is namelijk belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen meedoen en meedenken over onderwerpen waar de gemeente mee bezig is. En we horen ook graag wat de kinderen belangrijk vinden. Deze middag zijn er al veel mooie ideeën voorbij gekomen. Lotte en ik gaan samen kijken wat mogelijk is. We maken er een leuk en leerzaam jaar van!

Ook Lotte is enthousiast:

Ik heb er heel veel zin in en ga veel veranderen in
de gemeente Pijnacker-Nootdorp!

Keten voor kinderburgemeester

Lotte wordt donderdag 16 november om 19.45 uur, voorafgaand aan de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad, officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Deze installatie is online te volgen via www.pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl/live. Burgemeester Björn Lugthart zal dan voor het eerst de speciaal gemaakte keten voor de kinderburgemeester omhangen. Lotte mag de keten met trots dragen tijdens ceremoniële bijeenkomsten zoals de intocht van Sinterklaas, installatie van Politiekids, Koningsdag, dodenherdenking. Daarnaast zal zij regelmatig in gesprek gaan met de burgemeester om ideeën te bespreken. Nieuwsgierig wat de kinderburgemeester allemaal gaat doen? Volg Lotte dan op Facebook (Kinderburgemeester Pijnacker-Nootdorp) en Instagram (kinderburgemeester_pn).