Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor Marieke van Bijnen

Burgemeester Francisca Ravestein reikte donderdag 29 oktober de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit aan wethouder Marieke van Bijnen. Zij kreeg de onderscheiding omdat zij ruim twaalf jaar raadslid was. De uitreiking vond plaats tijdens de raadsvergadering. In verband met de coronamaatregelen heeft de partner van mevrouw Van Bijnen de versierselen opgespeld. 

Wethouder Van Bijnen krijgt koninklijke onderscheiding opgespeld door haar partner
Wethouder Marieke van Bijnen ontvangt Koninklijke onderscheiding – Foto: Cok van den Berg

Burgemeester Francisca Ravestein in haar toespraak:

Mevrouw Van Bijnen heeft de belangstelling voor de publieke zaak met de paplepel ingegoten gekregen. Op haar 16e werd zij lid van de Nationale Jeugdraad/JeugdNetwerk Nederland. Dit heeft zij zes jaar gedaan naast haar opleidingen. Ook was mevrouw Van Bijnen lid van de JongerenFractie van de PvdA Tweede Kamerfractie. Zij had de portefeuille Zorg en Welzijn, een portefeuille waar zij nog steeds nauw betrokken bij is. 

Van 16 maart 2006 tot 18 februari 2008 was mevrouw Van Bijnen raadslid voor de PvdA in de gemeente Zoetermeer. Nadat zij in 2008 verhuisde naar Nootdorp, maakte zij op 11 maart 2010 de stap naar de gemeenteraad van onze gemeente. Eerst voor de PvdA en later voor Progressief Pijnacker-Nootdorp, een samengaan van de PvdA en GroenLinks. Vanaf 2014 was zij fractievoorzitter van de PvdA en later PPN. Met veel enthousiasme en deskundigheid zette zij zich in voor de gemeenschap van Pijnacker-Nootdorp. Zij deed dit allemaal naast haar werk en jonge gezin.

Mevrouw Van Bijnen werd een deskundige op diverse terreinen. Zij was o.a. woordvoerder sociaal domein, financi├źn en bestuur. Vanaf 2018 was zij plv. voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de agendacommissie. Zij was onder meer lid van de Klankbordgroep Sociaal Domein en de auditcommissie.

Haar raadslidmaatschap eindigde op 24 september 2020 toen mevrouw Van Bijnen werd benoemd tot wethouder van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Op dat moment was zij in totaal 12 jaar, 4 maanden en 25 dagen raadslid.

Bij Koninklijk Besluit van 1 oktober 2020 werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.