Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor de heer Knijnenburg

Op dinsdagavond 4 augustus jl. heeft burgemeester Francisca Ravestein in Het Witte Paard in Nootdorp een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer M.J. (Marcel) Knijnenburg. De heer Knijnenburg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Knijnenburg achter een spreekgestoelte met daarnaast burgemeester Ravestein
Dhr. Knijnenburg en burgemeester Ravestein

De heer Knijnenburg ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligersactiviteiten bij de Stichting Kortebaan Nootdorp en SV Nootdorp.

Vanaf 2001 is de heer Knijnenburg bestuurslid bij de Stichting Kortebaan Nootdorp. Eerst als secretaris en vanaf 2008 tot nu toe als voorzitter. De Stichting organiseert jaarlijks de kortebaandraverij aan de Poort in Nootdorp. 

Als voorzitter is de heer Knijnenburg actief betrokken bij o.a. de fondsen- en sponsorwedstrijd, de onderhandelingen met de gemeente, voert hij de acquisitie van paarden en onderhoudt contacten met de eigenaren, trainers, totalisator en de Nederlandse Draf- en Rensport. Tijdens het evenement treedt hij op als gastheer. Hij zet zich, samen met zijn bestuur, in voor vernieuwing van de traditionele kortebaandraverij zoals experimenten met een kleiner aantal startende paarden, aantrekkelijker prijzengelden, aangepaste aanvangstijdstippen, verbeteringen van het evenemententerrein, voorlichting aan de jeugd over de betekenis van paarden voor de geschiedenis van Nootdorp en het Nederlandse Kampioenschap Kortebaan in 2016. De Kortebaandraverij is een evenement voor jong en oud. Ook de bewoners van Veenhage en Ipse de Bruggen worden erbij betrokken.

Op landelijk niveau vertegenwoordigt hij de Stichting Kortebaan Nootdorp bij de Bond van Harddraverijverenigingen en -stichtingen en bij de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport.

Naast de Stichting Kortebaan Nootdorp is de heer Knijnenburg vanaf 2004 tot heden vrijwilliger bij SV Nootdorp. Hij is daar actief als gastheer voor bezoekende teams en scheidsrechters. Vanaf 2009 is hij coördinator zaterdagdiensten, hij maakt de roosters voor de vrijwilligers en regelt de vervanging. Doordat SV Nootdorp een erkend leerbedrijf is, is de heer Knijnenburg ook is stagebegeleider en coördineert hij de praktijkbeoordelingen.

De uitreiking op 4 augustus zou plaatsvinden tijdens de 25ste kortebaandraverij. Vanwege het coronavirus kon het evenement niet doorgaan en heeft de uitreiking plaatsgevonden tijdens de vergadering van het bestuur van de Stichting Kortebaan Nootdorp.