Terug naar het overzicht

Kijk op de Wijk: Wijktoezicht Nootdorp Plan West zoekt nieuwe toezichthouders

Al een jaar of acht bestaat het team Wijktoezicht Nootdorp Plan West. Klapwijk in Pijnacker was de eerste wijk waar toezichtteams regelmatig door de wijk gingen wandelen. Plan West in Nootdorp volgde al snel. Leo, John en Edward vertellen over hun wijktoezichtteam.

“Er gebeurt hier doorgaans eigenlijk helemaal niks”

De buurt Plan West wordt begrensd door de Molenweg, de Kerkweg en de Dokter Bakkerenlaan. Tot nog toe de enige plek in Nootdorp met wijktoezicht. En terwijl Plan West een heel rustig en veilig is. Het is echt niet geboren uit onrust of dreigende onveiligheid dat er wijktoezicht is gekomen. “Er gebeurt hier doorgaans eigenlijk helemaal niks”, zegt Leo Kneppers die al een tijdje de coördinator is. Hij zou kunnen zeggen dat dit het gevolg is van het scherpe wijktoezicht maar zo ver willen Leo en zijn collega’s John Pijnacker en Edward Dumay zeker niet gaan. Er gebeurt doorgaans niks bijzonders. De ontploffingen aan de Kennedystraat en het Schölvinckplein eind vorig jaar waren gerichte acties, die verder niks met de wijk te maken hebben, aldus Leo. Wat niet wegneemt dat het heel ernstig was en voor veel onrust heeft gezorgd bij de omwonenden.

In een half uurtje de buurt rond

Het is duidelijk dat het toezicht nuttig is en door bewoners ook op prijs wordt gesteld. Toezichthouders maken doorgaans in groepjes van twee een wandeling door de wijk. Ze kunnen dat doen op alle tijdstippen, maar toch vooral aan het eind van de middag en ’s avonds. De wijk is niet zo groot, dus in een half uurtje ben je rond.

Je leert de buurt nog beter kennen

Leo, John en Edward wonen al heel lang in Plan West en met veel plezier. Ze kennen de buurt op hun duimpje en door het wijktoezicht is hun kennis nog groter geworden. “We lopen ook vaak door de poortjes; dan vallen je weer andere dingen op dan wanneer je gewoon over straat loopt.” Edward: “Over het algemeen stellen de mensen het op prijs dat we de boel een beetje in de gaten houden. Ook op plekken waar de jeugd voetbalt of chillt. Dat is natuurlijk prima, maar na negen uur in de avond moet het wel rustig zijn.” Leo tot slot: “Het is leuk om mee te maken dat de jongeren naar ons luisteren. We stralen blijkbaar toch wel wat gezag uit, mede door de blauwe hesjes!”

Ook een keer meewandelen?

Wijktoezichtteam Plan West kan nieuwe toezichthouders goed gebruiken. Geïnteresseerd om eens kennis te maken? Of wilt u meer weten over wijktoezicht algemeen? Mail dan naar de gemeente via m.postpeters@pijnacker-nootdorp.nl

Een deel van het team Wijktoezicht Plan West op de foto in de voortuin van Leo. Van links naar rechts: Guus Dijkstra, Peter Slijkhuis, Leo Kneppers, John Pijnaker en Edward Dumay.
Een deel van het team op de foto in de voortuin van Leo. Van links naar rechts: Guus Dijkstra, Peter Slijkhuis, Leo Kneppers, John Pijnaker en Edward Dumay.