Terug naar het overzicht

Kijk op de wijk: Kluwen groen maakt plaats voor mooie buurttuin

Langs de Schimmelpenninck van der Oyeweg, ter hoogte van de Burgemeester Scholtenstraat en de Burgemeester Molenbroekstraat in Oud Delfgauw is een prachtige buurttuin aangelegd. Door de aanwezigheid van een picknicktafel met bank is het ook meteen een ontmoetingsplek in de buurt geworden. Afgelopen zaterdag werd deze ongeveer 140 vierkante meter grote buurttuin door omwonenden onkruidvrij gemaakt. Dat was een van de activiteiten van De Burendag 2020.

Het buurttuinplan is bedacht door de bewoners Joep Schreuders en zijn buurvrouw Eline Bergen Henegouwen. De uitvoering is grotendeels door zo’n acht buurtbewoners zelf gedaan. De gemeente heeft het voorbereidende werk gedaan. Het verwijderen van de oude ‘kluwen’ groen, het leveren van verse grond en later ook houtsnippers. De bewoners hebben het terrein met planten aangekleed en zijn ook aangewezen om het te onderhouden. “Als we dat niet goed doen, neemt de gemeente het gebiedje weer terug”, aldus Joep die zelf nu tien jaar in Delfgauw woont en nog altijd met heel veel plezier. 

In de aanloop van de burendag 2019 kwam het idee om van de gemeentelijke groenstrook een stuk bewonersgroen te maken. Voorheen werd tijdens burendag een kopje koffie of thee met wat lekkers op een verbreed stuk stoep genuttigd. Hoe leuk zou het zijn om dat in een tuin te kunnen doen? Bovendien vonden Joep en Eline een ontmoetingsplek een betere benutting van het openbaar groen. Vanaf toen werden plannen gemaakt. Voor Burendag 2019 werd met hulp van het oranjefonds een picknicktafel aangeschaft, die nog even op de stoep werd geparkeerd. Sinds het begin van dit jaar is de buurttuin een feit.

Intussen is rond de Schimmelpenninck van der Oyeweg een enthousiaste groep mensen die samen regelmatig iets organiseren voor de buurt. Op Koningsdag, met Hemelvaart en afgelopen zaterdag in verband met Burendag. De straat werd afgezet met een stormbaan, er was koffie, livemuziek, een buurtbingo en rond 17.00 uur kwam er een foodtruck aanzetten voor een lekkere avondhap. Rond 19.00 uur was de straat weer vrij. 

Naast een bijdrage van de gemeente kregen Joep en zijn ‘Schimmelgenoten’ ook een bijdrage van het Oranjefonds voor Burendag. Daarvan is de stormbaan bekostigd. De gemeente juicht dit soort wijkactiviteiten enorm toe, maar staat er wel op dat het allemaal coronaproof verloopt. De organisatoren moeten aantonen dat ze een goed plan hebben, waarbij aan alle maatregelen van het RIVM wordt voldaan. Als dat in orde is, krijgt men groen licht! 


Dit artikel is verschenen in de Themapagina Kijk op de Wijk september 2020. Kijk op de Wijk brengt groot en klein wijknieuws uit de hele gemeente. Overal zijn bewoners actief vóór en met elkaar. Dat willen we graag laten zien. Laat je inspireren! Kijk op de Wijk is een initiatief van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Telstar/Eendracht. Heb je een leuk onderwerp voor deze uitgave? Neem contact op met de wijkmanager