Terug naar het overzicht

Kijk op de Wijk - De buurttuin van Delfgauw floreert en wordt klimaatbestendig

Alweer een jaar of tien bestaat de Buurttuin Delfgauw. Een gebiedje van zo’n 550 vierkante meter bij de Heemraadstraat, net voorbij het scholencomplex aan de Florijnstraat in Delfgauw. Dit jaar wordt de tuin met een bijdrage uit de Buurtknip vernieuwd en klimaatbestendig gemaakt. Tijdens een aantal plantdagen kunnen buurtbewoners meehelpen. Iets voor jou? 

Bryan Derks van de Buurttuin Delfgauw is er vanaf het prille begin bij betrokken. Hij vertelt dat een groep rond de acht mensen de kar trekt. Ze zijn regelmatig met elkaar bezig in de tuin waar de hele buurt welkom is om mee te helpen. Standaard komt de kerngroep op de eerste zaterdagmiddag van de maand in actie en daarnaast op allerlei momenten dat mensen zin hebben in tuinieren. De Stichting Groenkracht adviseert en ondersteunt.

Iets moois vanuit een zaadje en een plantje

Basisschool Triangel heeft een deel van de Buurttuin in gebruik, net kinderopvangorganisatie Skippy PePijn. Door De Buurttuin komen kinderen al op heel jonge leeftijd in contact met de natuur. De kinderen zijn bezig, lekker buiten, en zien hoe vanuit een zaadje en een plantje iets moois en lekkers groeit. Cola- en dropplanten; het is er allemaal. “Zeker voor kinderen is het belangrijk dat er concrete resultaten zijn. Dat ze eerst de grond vruchtbaar maken, dan zelfs iets planten en dat een tijd later ook kunnen oogsten en opeten”, aldus Bryan Derks terwijl we door De Buurttuin wandelen.

Groene oase

Halverwege maart zijn er al wat bloeiende bolbloemen te zien als voorloper van weer een mooi tuinierseizoen. In een toch wat ‘stenige’ woonwijk Emerald is de buurttuin een mooie groene plek met bloemen, planten, groenten en fruit. Door de afwisselende inrichting van de tuin met slingerende paadjes en de omlijsting met wilgenteenwallen ademt de buurttuin een bepaalde intimiteit die alleen al een wandelingetje erdoorheen heel aangenaam maakt. Wandelen en een beetje mee eten is oké. En een keer mee helpen ook.

Meehelpen klimaatbestendig maken?

Met NL Doet was er al een flinke opruim- en opknapbeurt. In mei en juni komen er nog verschillende ‘plantdagen’ waarop iedereen kan meehelpen bij het poten van nieuwe klimaatbestendige planten. Interesse om eens mee te doen of je groene vingers te testen? Je bent van harte welkom. Mail naar buurttuindelfgauw@gmail.com of laat een bericht achter op Facebook.

Vrijwilligers met tuingereedschap in Buurttuin Delfgauw