Terug naar het overzicht

Judith Bukman gaat opnieuw mensen helpen met voordelig, gezond en lekker eten

‘Lekker voor weinig.’ Dat is het thema en het motto van de kookworkshops die voedingsdeskundige Judith Bukman uit Delfgauw op verschillende locaties gaat verzorgen. Dat doet ze tijdens en rondom de zogenoemde Week van het Geld, die dit jaar loopt van maandag 27 maart tot en met vrijdag 31 maart.

Week van het Geld

De Week van het Geld is een week vol activiteiten rondom geld voor kinderen, jongeren en volwassenen. De gemeente besteedt hier aandacht aan door in samenwerking met de maatschappelijke organisaties verschillende activiteiten te organiseren.

In deze barre tijden van prijsstijgingen van energiekosten en allerlei andere uitgaven wordt het voor veel mensen steeds lastiger om het geld te laten rollen. Er moet namelijk wel geld zijn, anders is er van ‘rollen’ al helemaal geen sprake. Vorige week meldde het Centraal Plan Bureau de dreiging dat volgend jaar niet minder dan 1 miljoen mensen in Nederland onder de absolute armoedegrens terecht komen. Puur omdat ze onvoldoende middelen hebben voor basisbehoeften zoals eten, slapen, stoken en wonen.

Gezond

Judith Bukman-Vollering uit Delfgauw had vroeger met haar zus Karin een tuincentrum. Toen dat niet meer haalbaar was, is ze een andere weg ingeslagen. Judith is zich gaan verdiepen in gezonde voeding d.m.v. de opleiding Voedingsdeskundige/gewichtsconsulente. Als voedingsdeskundige geeft ze mensen individueel advies maar sinds een tijdje verzorgt ze ook de workshops ‘Lekker voor weinig’.

Samen met een groep van tien tot vijftien mensen gaat ze bijvoorbeeld in de bibliotheekkeuken van Pijnacker – het deel van Buurt & Zo aan de zijde van Prins Hendrikstraat – aan de slag met de bereiding van een heel gezonde en voordelige maaltijd die vervolgens gezamenlijk wordt genuttigd.

De workshops werken erg goed, vertelt Judith. Ik ben met een kant en klaar idee naar de gemeente gestapt en daar waren ze meteen enthousiast. De workshop draait om: hoe eet je gezond en verantwoord, zonder dat de kosten de spuigaten uit lopen. Ik heb nu vijf van die workshopavonden achter de rug – drie in november vorig jaar en twee in januari dit jaar – en er bleek iedere keer veel animo voor te zijn. Naast leerzaam, zijn het ook gezellige avonden. Mensen die elkaar bij aankomst nog niet kennen, praten binnen de kortste keren honderduit met elkaar. Samen een maaltijd voorbereiden en klaarmaken werkt verbindend en zorgt voor een positieve en energieke sfeer. Mensen werken met elkaar leuk samen aan een lekkere maaltijd en dan blijkt het ijs snel gebroken. En vervolgens praten de deelnemers ook veel gemakkelijker over de meer lastige onderwerpen, zoals: hoe zorg ik dat ik financieel de eindjes aan elkaar kan blijven knopen en intussen toch gezond blijf leven en leuke dingen kan blijven doen.

Lekker en niet duur

Judith praat tijdens de workshops ook over de mogelijkheden om gezonde groenten en fruit te kopen zonder dat je er op leegloopt. Ze wijst o.a. op de vele groenten- en fruitkramen in Pijnacker en omgeving, waar verse spullen voor echt niet te veel te koop zijn, en hoe je in de supermarkt bewuster kunt kiezen. Verder geeft ze tips over energie zuinig koken, waarmee je ook euro’s kunt besparen, en over budgetmenu’s. Hierdoor haal je straks meer uit je boodschappen en ga je besparen. Tot slot is ze in de achtertuin van haar vader in kasjes en in de vollegrond van alles aan het kweken. De groene vingers uit het tuincentrum zijn gebleven, alhoewel die nu op een andere manier uit de mouwen worden gestoken.

”Sinds ik een nieuwe levensfase ben in gegaan en veel gezonder ben gaan eten en leven, voel ik me veel fitter en vitaler”, aldus Judith die samen met echtgenoot Marco het bedrijf Emerald Vitaal heeft. Binnen Emerald Vitaal is Judith van de verantwoorde en betaalbare voeding en houdt Marco zich bezig met massage en floaten. Dat laatste is drijven (floaten) in een heilzaam bad met magnesiumzout, waar je na een uurtje bijna herboren uit stapt.

Bij de thee serveert Judith deze vrijdagmiddag een zelfgemaakt koekje met als ingrediënten, een rijstwafel, pindakaas, dadels en pure chocolade. Heel gezond en verrassend lekker. “Ik maak ze zelf en dan meteen een flinke voorraad, want ze zijn in te vriezen. Zo vergt iets lekkers en gezonds maken niet te veel tijd.”

Aanmelden voor workshops

Iedereen kan zich aanmelden voor de workshops, alle leeftijden zijn welkom. Deelname is gratis. De workshops worden gegeven op:

  • Maandag 27 maart 18.30 – 20.30/21.00 uur – Restaurant de Regenboog (Nootdorp)
  • Dinsdag 28 maart 18.30 – 20.30/21.00 uur – Restaurant de Regenboog (Nootdorp)
  • Woensdag 29 maart 18.30 – 20.30/21.00 uur – Chillings bij de Buren (Delfgauw)
  • Donderdag 30 maart 18.30 – 20.30/21.00 uur – Bibliotheek (Pijnacker-centrum)
  • Maandag 3 april 18.30 – 20.30/21.00 uur – Chillings bij de Buren (Delfgauw)
  • Dinsdag 4 april 18.30 – 20.30/21.00 uur – Welzijnscentrum Keijzershof (Pijnacker-zuid)

Wil je je opgeven voor een workshop? Neem dan contact op met Judith via info@emerald-mf.nl of 06 22 95 81 44.

Andere activiteiten die ook in de Week van het Geld georganiseerd worden:

  • Woensdag 29 maart 9.00 – 13.00 uur – Op de markt in Pijnacker en Nootdorp met een Week van het Geld marktkraam.
  • Vrijdag 31 maart 20.00 – 21.30 uur – Pubers & Poen gratis online lezing door Eef van Opdorp. Aanmelden verplicht via de website van Bibliotheek Oostland. Eef van Opdorp is veertien jaar financieel deskundige geweest bij het RTL4 programma ‘Uitstel van Executie’ en geeft in dit webinar tips over hoe je als ouder in gesprek kunt gaan met je puber over geld.
Judith Bukman