Terug naar het overzicht

Hoe gaat het met het Nieuwe Inzamelen?

In Pijnacker-Nootdorp hebben we een duurzaam afvalbeleid. Het doel van het beleid is meer afval scheiden, zodat we grondstoffen kunnen hergebruiken en minder restafval overhouden.

Restafval

De reden hiervoor is dat alles wat in het restafval zit wordt verbrand. Ook alle herbruikbare grondstoffen. Dat is natuurlijk zonde. Ook kost afval verbranden geld en we moeten er ook nog eens veel belasting betalen aan het Rijk. Gescheiden grondstoffen, zoals PMD en papier, levert geld op en het bespaart op de verbrandingskosten.

Resultaten afval scheiden

Daarom is Het Nieuwe Inzamelen ingevoerd. Daarmee is het scheiden van afval gemakkelijker geworden. Maar, hoe gaat dat tot nu toe? In de eerste vier maanden van 2022 zijn (in vergelijking met de eerste vier maanden van 2021) de volgende resultaten geboekt:

  • Er is ruim 13 procent minder fijn restafval ingezameld; per inwoner is 55 kilo fijn restafval ingezameld. Het scheidingspercentage is hierdoor gestegen van 52,5 naar 55,7 procent; weer een mooi stapje in de goede richting!
  • Er is ruim 90 procent meer PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) ingezameld. Per inwoner is er 7 kilo PMD ingezameld.
  • De inzameling van GFTE (Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten) per inwoner is met 28 kilo GFTE, iets afgenomen.
  • OPK (oud papier en karton) is ook redelijk stabiel gebleven: 16 kilo per inwoner.
  • Het totale aanbod aan ingezameld afval en grondstoffen is met 7,5 procent gedaald. Deze daling is vooral te herleiden naar het hoge afvalaanbod in 2021 door de coronamaatregelen.

Milieustraat

Wist u dat… steeds meer inwoners de milieustraat weten te vinden? Dat is een goed teken, want dan kunnen we meer grondstoffen hergebruiken. Benieuwd naar meer informatie en de dichtstbijzijnde milieustraat bij u in de buurt? Ga dan even naar: www.avalex.nl/milieustraten.