Terug naar het overzicht

Energietoeslag 2023 vanaf november uitbetaald

Afgelopen dinsdag 3 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Energietoeslag 2023. Gemeenten kunnen daardoor beginnen om net als in 2022, huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten. De hoogte van de energietoeslag bedraagt maximaal € 800,- per huishouden en is beschikbaar voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Wie ontvangen de energietoeslag automatisch?

De gemeente Pijnacker-Nootdorp betaalt eerst de energietoeslag automatisch uit aan huishoudens die bij ons bekend zijn. Huishoudens die vorig jaar de energietoeslag hebben ontvangen en ook dit jaar recht hebben, hoeven daardoor niets te doen om de energietoeslag te krijgen. De verwachting is dat wij de uitbetaling in de maand november kunnen doen.

Zelf aanvragen

Degenen die de energietoeslag 2023 niet automatisch ontvangen, kunnen zelf een aanvraag indienen. Dit aanvraagproces start ná de automatische uitbetaling en zal daardoor pas in december 2023 van start kunnen gaan.

Studenten en jongeren

Uitwonende studenten met een aanvullende beurs ontvangen in 2023 een vergoeding voor energiekosten. Deze vergoeding regelt DUO. Studenten kunnen geen energietoeslag aanvragen bij de gemeente.

Voor 18-, 19- en 20-jarigen geldt dat zij voor de energiekosten een beroep kunnen doen op hun ouders. Deze hebben een wettelijke onderhoudsplicht. Wanneer de ouders hier niet aan kunnen voldoen, kan een jongere voor de hoge energiekosten individuele bijzondere bijstand aanvragen.

Meer nieuws

Zodra er meer duidelijkheid is over uitbetaling van de energietoeslag 2023 en de start van het aanvraagproces, leest u dat op onze webpagina Energietoeslag voor lagere inkomens en in de Gemeenteberichten in de huis-aan-huiskranten Telstar en Eendracht. Voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen verwijzen wij u ook naar de webpagina Energietoeslag voor lagere inkomens.