Terug naar het overzicht

Eenzaamheid? Je staat niet alleen!

De afgelopen week en de komende dagen staan in het teken van de Week tegen eenzaamheid. Deze landelijke actieweek van 1 tot en met 8 oktober staat in het teken van het herkennen van eenzame mensen, ze te helpen, maar vooral ook tips voor uzelf. In deze tijden van corona is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor dit onderwerp. Gedurende deze week deelt SBJ Samen Sterk tal van tips op sociale media. Volg ze via @SBJ.

Eenzaamheid en jongeren

Bij eenzaamheid denken veel mensen direct aan ouderen, helaas is dit een vertekend beeld. Er zijn namelijk ook veel jongeren en jongvolwassenen eenzaam! Speciaal voor hen heeft het NJI een aantal tips op een rijtje gezet. Jongeren in Pijnacker-Nootdorp kunnen terecht bij Jongerenwerk Bendr. Zij ondersteunen, bieden hulp en zijn er voor een praatje. 

Samenwerkende organisaties

Gelukkig kent Pijnacker-Nootdorp veel organisaties die eenzaamheid tegen proberen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de Zonnebloem, ouderenbonden en de kerk. En als gemeente werken we nauw samen met partijen zoals het SWOP, jeugd en jongerenwerk en de bieb. We proberen eenzame mensen te bereiken en activiteiten te bieden. En sinds kort kunnen inwoners ook gebruikmaken van de luisterlijn (bel: 0900-0767). De vrijwilligers van de luisterlijn zijn geschoold om naar verhalen te luisteren en om tips te geven.

Ik ken iemand die eenzaam is, wat kan ik doen?

Heeft u een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan dit: er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met u of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen! Een klein gebaar kan het verschil maken. Kijk op de website van Een tegen eenzaamheid voor tips.