Terug naar het overzicht

Dodenherdenking 2024

Op zaterdag 4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking. In Pijnacker bij het monument in het Emmapark en in Nootdorp bij het monument in de Dorpsstraat.

Dan herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog.

Programma in Pijnacker

Van 19.00 tot 19.35 uur is er een herdenkingsdienst in de RK Kerk Joannes de Dooper aan de Oostlaan. Oratoriumkoor Cantando treedt op en burgemeester Björn Lugthart houdt een herdenkingsrede.
Rond 19.40 uur vertrekt een stille tocht naar het monument in het Emmapark. De stoet wordt begeleid door de stille troms van Muziekvereniging Haaglanden. Bij het monument staan Scouting Pijnacker en muziekvereniging Excelsior Pijnacker.

Om 20.00 uur zijn de twee minuten stilte, daarna zingen de aanwezigen het Wilhelmus en zullen enkele sprekers, onder wie kinderburgemeester Lotte Breur, een woord richten tot de aanwezigen.
Burgemeester Lugthart en raadslid Harald van Zielst leggen een krans namens de gemeente. Ook leggen andere organisaties een bloemstuk of krans. Tijdens het defilé, na de plechtigheid, is het mogelijk een krans of bloemstuk neer te leggen bij het monument.

Programma in Nootdorp

Om 19.15 uur is er in de NH Kerk in de Dorpsstraat een herdenkingsbijeenkomst. Hier worden muziekstukken gespeeld en diverse teksten voorgedragen. Rond 19.45 uur volgt een korte wandeling naar het monument naast het Oude Raadhuis, met een kort optreden van de Harmonie Nootdorp, gevolgd door de kranslegging en twee minuten stilte. Wethouder Frank van Kuppeveld en raadslid Bernard Minderhoud leggen een krans namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Na de kranslegging is er de mogelijkheid om zelf bloemen neer te leggen. 

Zelf herdenken door:

  • Het halfstok hangen van de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van 18.00 uur tot zonsondergang (21.10 uur).
  • Het respecteren van de twee minuten stilte tussen 20.00 en 20.02 uur.
  • Het niet organiseren van vermakelijkheden op zaterdag 4 mei, dan wel hierbij rekening te houden met het tijdstip van de dodenherdenking.
  • Muziek en activiteiten te staken tussen 19.45 en 20.15 uur.

Wegafsluitingen tijdens dodenherdenking

Houd u er rekening mee dat er zowel in Pijnacker als in Nootdorp wegafsluitingen zijn tussen 19.15 en 20.30 uur.

Pijnacker

  • Rotonde Westlaan/Oostlaan
  • Kruising Oostlaan/Vlielandseweg

Nootdorp

  • Dorpsstraat inrijzijde gestremd
    (aan de kant van kruispunt Molenweg/Oudeweg/Dorpsstraat/Kerkweg)

Meer informatie

Wilt u een krans of bloemstuk leggen of meer informatie over de dodenherdenking in onze gemeente? Neem dan contact op met gemeente Pijnacker-Nootdorp, Claudia van der Elst en Nicole Hulst via kabinet@pijnacker-nootdorp.nl of bel naar 14 015.