Terug naar het overzicht

Campagne Meld Misdaad Anoniem voor ondernemers bedrijventerreinen

Op woensdag 17 april lanceerde burgemeester Björn Lugthart op het bedrijvenpark de Boezem een nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem, gericht op het verhogen van de veiligheid voor ondernemers in de gemeente. Tijdens een informeel evenement bij een foodtruck, benadrukte de burgemeester het belang van het melden van verdachte situaties, en introduceerde de mogelijkheid om dit anoniem te doen.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan ondernemen op de bedrijventerreinen. Criminaliteit pakken we samen met de politie hard aan. Burgemeester Björn Lugthart benadrukt dat de hulp van ondernemers daarbij goed gebruikt kan worden:

Zij zijn de ogen en oren op de bedrijventerreinen en pikken vaak als eerste signalen op. Een onderbuikgevoel over verdachte activiteiten is voldoende aanleiding om melding te doen. Die melding kan net dat puzzelstukje zijn dat nog mist in een lopend onderzoek of kan aanleiding geven tot het doen van onderzoek. Maar niet iedereen kan of durft ook te melden. Met Meld Misdaad Anoniem kunnen meldingen ook anoniem gedaan worden. Deze (anonieme) meldingen komen bij de politie en bij de gemeente binnen. Zo weten we beter wat er speelt, kunnen we er actie op ondernemen en zorgen we samen voor een veilige gemeente.

Flyer en advertentie

In opdracht van de gemeente is Meld Misdaad Anoniem een advertentiecampagne gestart op social media (Facebook en LinkedIn) voor ondernemers en anderen die op de bedrijventerreinen in onze gemeente aanwezig zijn. Zij krijgen een gesponsord bericht te zien op hun social media-account over het anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem. Tijdens de algemene ledenvergaderingen van bedrijventerrein de Boezem is een presentatie gegeven en zijn flyers uitgedeeld door Meld Misdaad Anoniem. Bij de foodtruck konden de ondernemers vandaag in gesprek met de burgemeester, handhaving, politie en Meld Misdaad Anoniem over de veiligheid van het bedrijventerrein en het anoniem melden.  

Onafhankelijke organisatie

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Een melding wordt alleen doorgestuurd als deze concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gegarandeerd. Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen met informatie hebt over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat de dader je kent. Het kan ook zijn dat de mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Meld Misdaad Anoniem ziet geen telefoonnummer, IP-adres of andere gegevens van de melder. Daarnaast worden herleidbare gegevens uit de melding verwijderd. Zij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporingsorganisaties en gemeente terecht komt en dat de melder buiten beeld blijft.

Telefonisch of online

Melden bij Meld Misdaad Anoniem kan, kan door zowel ondernemers als inwoners, 24 uur per dag online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Telefonisch melden kan via 0800-7000, op werkdagen van 8.00 – 22.00 uur en in het weekend van 9.00 – 17.00 uur.