Terug naar het overzicht

Winnaar Kunst in de gemeente bekend

Het kunstwerk ‘Beer’ van kunstenaar Rob Kruizinga is de winnaar van de derde editie van ‘Kunst in de Gemeente’ Pijnacker-Nootdorp. Na een spannende verkiezing is zijn kunstwerk door zowel publiek als vakjury uitgeroepen tot winnaar. ‘Beer’ zal een jaar lang te bewonderen zijn op de wisselsokkel op de Markt in Nootdorp. Daarmee krijgt de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor de derde keer een verrassend, nieuw kunstwerk van een lokale kunstenaar dat op unieke wijze is gekozen.

Beer - Rob Huizinga
Beer – Rob Huizinga

In eerste instantie konden de inwoners van Pijnacker-Nootdorp stemmen op door de lokale kunstenaars Fredy E. Wubben, Hans Kuyper, Hans la Hey, Renée Du Clou, Ben Jansen en Rob Kruizinga voorgedragen kunstwerken. Uit de vier kunstwerken die van de inwoners de meeste stemmen kregen, heeft een jury bestaande uit zes leden, het winnende kunstwerk ‘Beer’ gekozen. De juryleden zijn Hanneke van de Gevel (wethouder Cultuur), Roos van der Meijden (kunstschilder, vrijwilliger Stichting De Verbeelding), Linda Vaandering (tekstschrijver, vrijwilliger van Stichting De Verbeelding), Karin Beek (wijkmanager Nootdorp), Martin Borst (namens de bewoners van het plein) en Marina Peters (cultuurcoördinator).

Een glimlach ontlokken

Rob Kruizinga reageert enthousiast over de verkiezing van zijn kunstwerk: “Blij te horen dat we de natuur in de stedelijke omgeving kunnen brengen! Met technische innovatie zijn we tot veel in staat maar we verliezen steeds meer het contact met onze natuurlijke omgeving. Deze beer laat beide aspecten zien, natuur en techniek. Ik hoop dat de combinatie van een stedelijk plein met daarop een beer een glimlach ontlokt aan de passant. En wellicht gedachtes oproept over hoe wij als mensen omgaan met onze natuur.”

‘Beer’ vervangt het kunstwerk ‘Vruchtbare Grond 2.0’ van het kunstenaarsduo Rob Kruizinga en Ludo Broos dat in 2021 de winnaar was van Kunst in de Gemeente. Daarmee is Rob Kruizinga twee jaar op rij winnaar.

Stichting Kunstweek

Kunst in de Gemeente‘ is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebber met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.