Terug naar het overzicht

Naturalisatieceremonie 15 december

De burgemeester sprak op 15 december de nieuwe Nederlanders toe en feliciteerde hen tijdens de jaarlijkse Naturalisatiedag op Koninkrijksdag. “Ik hoop dat u nog heel lang en met heel veel plezier in onze mooie gemeente blijft wonen. En dat u zich hier thuis mag voelen”, eindigde Björn Lugthart. Hierna hieven zij feestelijk het glas.

Door corona kon deze dag de afgelopen twee jaar niet plaatsvinden. Deze bijeenkomst was voor iedereen die vanaf maart 2020 Nederlander is geworden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Bij de ceremonie waren 30 mensen aanwezig, waaronder 14 kinderen en 16 volwassenen. Het ging om mensen afkomstig uit: Syrië, Turkije, Filipijnen, Finland, Vietnam en Iran.

Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. Deze nieuwe Nederlanders hebben de verklaring eerder al afgelegd, zonder feestelijk moment. Dat werd op 15 december ingehaald.

Tijdens de ceremonie schonk de burgemeester aandacht aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit en de verbondenheid met de Nederlandse samenleving. Ook stond hij stil bij de rechten (bijvoorbeeld stemrecht) en plichten (bijvoorbeeld voldoende ingeburgerd zijn) die bij het Nederlanderschap horen.