Terug naar het overzicht

Minister Hugo de Jonge op bezoek in Pijnacker-Nootdorp

Op woensdag 10 januari 2024 bezocht Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het bezoek van de minister bestond uit twee delen.

Nieuwe woonwijk ‘WijCK’

Het eerste deel vond plaats op het bouwterrein van de nieuwe woonwijk ‘WijCK’, in Pijnacker Zuid. De minister werd daar ontvangen door Frank van Kuppeveld (wethouder Wonen), Nicolle Terlouw (directeur Dura Vermeer Bouw Zuid West) en Irma Kenter (directeur Wonen Provincie Zuid-Holland).

De officiële handeling ter ere van de bouw werd uitgevoerd door Hugo de Jonge. Hij onthulde ter plekke het kunstwerk ‘De WijCKmus’, gemaakt door kunstenaar Frankey (bekend van Streetart Frankey). Het kunstwerk is tijdelijk te bewonderen naast het metrostation Pijnacker Zuid. Het iconische kunstwerk krijgt een vaste plek op het centrale plein van WijCK als de woonwijk klaar is, naar verwachting in 2026/2027.

WijCK wordt ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer. Er komen circa 330 koop- en huurwoningen, waarvan 80 procent in het sociale en betaalbare segment. De woningen zijn verdeeld over vier woonblokken. Van groot tot klein, voor jong tot oud, singles, stellen en families. Comfortabel en energiezuinig. De openbare ruimte en binnentuinen worden duurzaam en klimaatadaptief ingericht, met voldoende ruimte voor ontmoeten.

Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Provincie en Rijk: de subsidieregeling ‘Knelpuntenpot sociale huur en middenhuur’ van de Provincie Zuid-Holland en de ‘Woningbouwimpuls’ van het Rijk. Bouwinvest en De Goede Woning exploiteren de bereikbare en sociale huurwoningen. Een samenwerking waar zowel Dura Vermeer als de gemeente Pijnacker-Nootdorp zeer verheugd mee zijn.

Gemeentekantoor

Minister Hugo de Jonge vervolgde zijn bezoek aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp op het gemeentekantoor in Pijnacker. Daar werd hij ontvangen door Bart van Straten (wethouder Ruimtelijke Ordening). In een klein gezelschap met enkele ambtenaren sprak hij over de Omgevingswet. Die trad op 1 januari 2024 in werking. De nieuwe wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet betekent een grote verandering voor de manier van werken bij gemeenten.

In Pijnacker-Nootdorp is de afgelopen jaren hard gewerkt om de hele organisatie erop in te stellen, en daarom kwam minister Hugo de Jonge een bezoek brengen. Het gesprek ging over de voorbereidingen op de Omgevingswet, de inwerkingtreding van de nieuwe wet en een blik op de toekomst.  Bart van Straten over het bezoek van de minister:

Het bezoek van Hugo de Jonge is een mooie blijk van waardering voor al het werk wat door de organisatie is verricht.