Terug naar het overzicht

Kinderburgemeester Lotte Breur geïnstalleerd

Lotte Breur is donderdag 16 november officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester. Voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad kreeg zij voor het eerste de speciaal gemaakte kinderburgemeestersketen omgehangen door de burgemeester.

Tijdens de verkiezingen wist Lotte de kandidaten kinderburgemeester te overtuigen met haar presentatie waarin ze aangaf dat ze de mening van kinderen wil laten horen. Ze wil luisteren naar anderen en gaat ideeën ophalen. Ook wil ze alle fietspaden verlichten en dat er meer speeltuinen komen. Verder vindt Lotte het belangrijk dat vluchtelingen aandacht krijgen, dat zij kunnen sporten en muziek maken. Dit alles wil ze niet alleen doen, maar samen met de andere kandidaten. Want de burgemeester doet het tenslotte ook niet alleen, die heeft ook wethouders!

Speciale keten

Vanavond was het officiële moment, de installatie. Burgemeester Björn Lugthart had lovende woorden over Lotte:

Ik ben er van overtuigd dat jij een hele goede kinderburgemeester zal zijn. Komend jaar gaan wij samen op pad, ga je veel meemaken, ontdekken en meedenken. Het is een baan met verantwoordelijkheid, met belangrijke en serieuze momenten zoals dodenherdenking. Maar als kinderburgemeester mag ook veel leuke en bijzondere dingen gaan doen. We gaan er samen er een mooi jaar van maken. Ik heb er zin in!

Daarna deed hij de speciaal gemaakte keten om bij Lotte, onze eerste kinderburgemeester. Van Carla van Viegen, van Partij voor de Dieren, kreeg Lotte de succeswensen en een cadeau van de hele gemeenteraad: lekkere chocolade en symbolisch een kleine voorzittershamer.

Lotte sprak dapper voor het eerst de gemeenteraad toe:

Ik ben heel blij dat ik hier mag staan. Dat heb ik niet aan mijzelf te danken. Maar vooral aan iedereen die op mij heeft gestemd. Niet alleen kandidaten kinderburgemeester maar ook de kinderen uit mijn klas. Ik wil hun graag bedanken. Ik ben ook blij dat de echte burgemeester en wethouders besloten hebben dat er een kinderburgemeester komt.

Zij deed via de livestream tot slot nog even de groetjes aan de opa’s en oma’s in Winterswijk en Brazilië.

Manifest

Als gemeente zijn wij lid geworden van het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters.
Zij zetten zich in voor kinderparticipatie en de kinderrechten en vinden het heel belangrijk dat kinderen mee mogen denken en doen. Dit gaat Lotte ook doen voor alle kinderen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarom ondertekende de nieuwe kinderburgemeester en burgemeester samen een manifest. Willemijn Dupuis overhandigde, namens het Genootschap van Kinderburgemeesters, Lotte een werkboek van kinderburgemeesters. Zij nodigde Lotte ook uit voor de dag van kinderburgemeesters in Harderwijk.