Terug naar het overzicht

Geveltuintjes in Nootdorp

Afgelopen jaar stond de gemeente Pijnacker-Nootdorp samen met Staedion met een kraam in het hofje ‘Maria van Wilsveenhof’, in Nootdorp. Bewoners werden geïnformeerd over het vergroenen van de tuin én kregen een plant cadeau. Zij konden zich ook aanmelden voor de aanleg van een gratis geveltuintje.

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Het vergroenen van het stukje stoep voor de deur zorgt voor een groenere en gezondere leefomgeving. Het groen zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit.

Afgelopen herfst zijn verschillende geveltuintjes aangelegd in Nootdorp. De bewoners zijn erg blij met hun geveltuintje. De eigenaren van de geveltuintjes werden verrast door Intratuin Pijnacker met een bon om de geveltuintjes te vullen met planten.

Irene: “Mijn geveltuintje is zo leuk geworden! Bij het Klimaatplein kreeg ik goede hulp bij het uitkiezen. Met de Intratuin bon heb ik de plantjes gekocht, die het beste bij mijn geveltuintje passen.”

Deze twee buurvrouwen, Irene en Yvonne, zijn erg blij met hun geveltuintje

Advies bij het Klimaatplein Intratuin

\Wist je dat je bij in Intratuin Pijnacker een Groen Klimaatplein vindt? Hier kun je je laten informeren en inspireren om jouw tuin groen en watervriendelijk in te richten. Goed opgeleide en enthousiaste medewerkers staan op drukke dagen op het plein om bezoekers te helpen en te adviseren. Meer informatie over het Groen Klimaatplein: www.groenklimaatplein.nl.

Irene zoekt plantjes uit voor haar geveltuintje bij het Groen Klimaatplein in de Intratuin Pijnacker

Zelf aan de slag met een geveltuintje

Wil je ook meer groen rondom je huis? Dan is een geveltuin een goed idee. Hoe klein de geveltuintjes ook zijn: één enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger. Nog een pluspunt: de planten in de geveltuin kunnen allerlei kleine dieren en vogels aantrekken.

Een geveltuintje aanleggen is makkelijk en leuk. Zelf óók aan de slag met een geveltuintje?
Kijk dan op: www.pijnacker-nootdorp.nl/geveltuintje voor de spelregels en tips.

Tips voor een geveltuintje

  • Tegels eruit, grond verbeteren
    Nadat je de tegels hebt verwijderd is het belangrijk om de grond te verbeteren. Schep zeker 30 centimeter zand weg, en vul aan met goede tuinaarde.
  • Welke planten?
    Kies de planten uit die bij jouw tuin passen. Heb je een zonnige tuin, of juist schaduw in de tuin? Zonnig: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen, Blauwe regen. Schaduw: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, Clematis.
  • Verwelkom nuttige tuinhulpjes
    Hoe meer verschillende planten, hoe meer verschillende beestjes en hoe beter het evenwicht in je geveltuintje zal zijn. Maak het aantrekkelijk voor beestjes door bijvoorbeeld een vlindervoederplek te maken of plaats een schaal met water.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over geveltuintjes? Bekijk dan: