Terug naar het overzicht

Dodenherdenking 2024

Vanavond, zaterdag 4 mei, vond in onze gemeente de jaarlijkse dodenherdenking plaats. De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog werden herdacht.

Herdenking in Pijnacker

Om 19.00 uur was er een herdenkingsdienst in de RK Kerk Joannes de Dooper aan de Oostlaan in Pijnacker. Het Oratoriumkoor Cantando trad op en burgemeester Björn Lugthart hield een herdenkingsrede. Anita Ghodossi, leerling uit groep 8 van de Beatrixschool, las een zelfgeschreven gedicht voor. Inwoner Paul Scharp hield een persoonlijke toespraak wat de oorlog met zijn familie heeft gedaan. Daarna vertrokken de aanwezigen in een stille tocht naar het monument in het Emmapark. De stille troms van Muziekvereniging Haaglanden begeleidden de stoet. Bij het monument stond een erewacht van Scouting Pijnacker en muziekvereniging Excelsior Pijnacker verzorgde de muziek.

Om 20.00 uur was er twee minuten stilte. Daarna zongen de aanwezigen het Wilhelmus. Burgemeester Björn Lugthart hield een korte toespraak. Kinderburgemeester Lotte Breur en Wil Duijndam van Amnesty International lazen een gedicht voor. Burgemeester Björn Lugthart en raadslid Harald van Zielst legden namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp de eerste krans. Hierna volgden nog bloemstukken of kransen namens de veteranen in de gemeente, de Oranjevereniging, het Beraad van Kerken, Scouting Pijnacker, Amnesty International, De Laatste Eer, Muziekvereniging Haaglanden, Oratoriumkoor Cantando en het Stanislascollege. Na de plechtigheid liepen de aanwezigen langs het monument en legden een bloem neer.

Herdenking in Nootdorp

De herdenking in Nootdorp begon om 19.15 uur met een bijeenkomst in de NH Kerk in de Dorpsstraat. Tijdens deze plechtigheid werden muziekstukken gespeeld door Harmonie Nootdorp. Wethouder Frank van Kuppeveld hield een toespraak en leden van Scouting Nootdorp lazen gedichten voor. Om 19.45 uur liepen de aanwezigen naar het monument naast het Oude Raadhuis. Leden van scouting Nootdorp reikten bij het monument bloemen uit en Harmonie Nootdorp speelde een aantal muziekstukken. Wethouder Frank van Kuppeveld en raadslid Bernard Minderhoud legden een krans namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarna legde het bestuur van de Oranjevereniging een krans. Om 20.00 uur was er twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus. Belangstellenden konden daarna bloemen leggen bij het monument.