Terug naar het overzicht

Björn Lugthart 1 jaar burgemeester

Op 17 januari is Björn Lugthart 1 jaar burgemeester van Pijnacker-Nootdorp. Hoe kijkt hij daar op terug? U hoort het in het interview met Jeroen Toet.

Mijn eerste jaar als burgemeester van de gemeente Pijnacker-Nootdorp is echt voorbij gevlogen! Op 17 januari 2022 werd ik in de raadszaal door de Commissaris van de Koning Jaap Smit geïnstalleerd. Dat was een heel bijzonder moment. Daarna volgde de eerste werkdag. Ik voelde mij direct welkom. Welkom in de gemeentelijke organisatie, maar ook na de kennismakingen met de raad, de inwoners en ondernemers.

Werkbezoeken

Met bijna elk raadslid ben ik op werkbezoek geweest. Om zo persoonlijk kennis te maken, te horen wat er speelt in de gemeente en te weten wat hen bezighoudt. Ik vond het heel leuk om steeds hun mooiste plek in deze gemeente te bezoeken. En we hebben heel veel mooie plekken in deze gemeente. Wij zijn een groene parel midden in de randstad. Een plek met een eigen identiteit, maar waar we graag in verbinding staan met onze buren. We zijn ook een plek met een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. Dat blijkt ook uit de komst van het internationale bedrijf OPCW dat binnenkort haar deuren opent.

Tradities

Het afgelopen jaar heb ik ook de veelzijdigheid van onze gemeenschap mogen ervaren. Een gemeenschap die bol staat van tradities. Daar heb ik van mogen proeven tijdens de unieke Nootdorpse feestweek, maar ook tijdens Koningsdag. Op de dag waarop we de verjaardag van de koning vieren, heb ik me samen met de wethouders laten onderdompelen in de feestelijkheden. Wat een geweldige energie kregen we daar van al die comités, verenigingen en vrijwilligers die dit soort mooie evenementen steeds weer mogelijk maken. Waarbij ik ook op dat vlak weer mooie samenwerkingen zag met onze plaatselijke ondernemers. Ondernemers die op allerlei manieren bijdragen, bijvoorbeeld met sponsoring, om de feestelijkheden tot een succes te maken. Ondernemers, verenigingen en vrijwilligers vormen het fundament van onze gemeente.

Mooie verhalen

Tijdens mijn bezoeken aan de mensen die een huwelijksjubileum vieren of inwoners die de honderd zijn gepasseerd, hoorde ik het afgelopen jaar de mooiste verhalen. Vaak persoonlijke verhalen, maar zeker ook met mooie achtergronden over onze gemeente. De plek waar zij vaak al hun hele leven wonen.

Uitdagingen

De afgelopen 365 dagen heb ik de gemeente goed kunnen leren kennen. Ik zal mij ervoor blijven inspannen om de identiteit van deze gemeente te koesteren. Tegelijkertijd krijgen we als gemeente uitdagingen op ons pad. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de opvang van Oekraïners, de onrust in De Parade en de recente explosies in Nootdorp. Vanuit mijn rol als burgemeester voel ik de impact daarvan op de samenleving en blijf ik me inspannen voor de veiligheid in onze gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat we in gesprek blijven met elkaar en samen werken aan oplossingen.

Veerkrachtig

Het afgelopen jaar was een jaar waarin de samenleving weer open ging. Maar het was ook een jaar waarin onzekerheden toenamen. Ik snap dat daar zorgen over zijn. Zorgen over je bedrijf of zorgen voor de gevolgen voor je persoonlijke situatie. Maar als ik één ding heb geleerd het afgelopen jaar, dan is dat dat we een veerkrachtige gemeente zijn en dat we door samen te werken verder komen. En dat geeft mij ook vertrouwen voor de toekomst.

Ik ben trots om burgemeester te zijn van deze prachtige gemeente!

Björn Lugthart
Burgemeester