Sluiten
 1. stuur door
 2. bedankt
stuur door

Waak voor inbraak, anti-inbraaktips

Een woninginbraak heeft grote impact. Hoe veilig is uw huis? Leer over vaak gebruikte methodes van inbrekers en hoe u inbraak kunt voorkomen.

Hoe veilig is uw huis?

Vooral tijdens vakantieperiodes en donkere (winter)dagen is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de inbraakgevoeligheid van uw huis. Op de website www.123inbraakcheck.nl kunt u een snelle check uitvoeren, om te kijken of uw huis voldoende inbraakbestendig is.

Hoe voorkomt u dat er bij u wordt ingebroken?

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, staakt hij vaak zijn poging. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

Inbreker met bivakmuts op en koevoet in de hand gluurt door het raam naar binnen
 • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.
 • Sluit ramen en deuren goed af. Draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg. Zo voorkomt u zogenoemd flipperen en hengelen.
 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan.
 • Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot (ramen en deuren).
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Sleutels buiten verstoppen onder de deurmat of bloempot is niet handig.
 • Plak geen afwezigheidsbriefje op uw deur. Meldt ook niet op social media, zoals facebook en twitter, dat u van huis bent.
 • Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Door het gebruik van spaarlampen of ledlampen blijven de kosten beperkt en spaart u het milieu.
 • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.
 • Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren. En zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig!
 • Zorg voor voldoende buitenverlichting, bijvoorbeeld met bewegingssensor.
Welke methodes gebruiken inbrekers vaak?
Methode Wat het inhoudt Wat u kunt doen
Afbreken cilinder Het afbreken van de cilinder in het slot met een tang gebeurt vaak. Met veiligheidsbeslag wordt dit onmogelijk gemaakt. De absolute voorwaarde is wel dat de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt.
Flipperen Voordeuren die alleen zijn dichtgetrokken bij het verlaten van de woning kunnen eenvoudig worden geopend als er wat ruimte is tussen de deur en het kozijn. Een inbreker kan dan met een pasje of een stuk plastic tussen de deur en het kozijn ‘flipperen’ waardoor de dagschoot kan worden ontsloten. Dit voorkomt u door de deur op het nachtslot te draaien. U kunt als extra beveiliging ook een anti-inbraakstrip overwegen. Mocht iemand onverhoopt vergeten de deur op slot te draaien, dan voorkomt deze strip dat er kan worden geflipperd. Een slot dat niet op slot wordt gedraaid heeft geen functie. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot en plaatst u een strip? Dan is het aan te raden een extra slot op kniehoogte te plaatsen.
Gaatjes boren Inbrekers kunnen om binnen te komen met een klein boortje een gaatje boren onder het slot in de deur of in het raamkozijn. Als de sleutel nog in het slot zit kan met een ijzerdraadje de klink worden opengedraaid. U voorkomt dit eenvoudig door ook bij uw ramen sloten te plaatsen. Deze sloten moeten met een sleutel af te sluiten zijn. Haal altijd de sleutels uit sloten en berg ze op een veilige plek op.
Hengelen Trekt u alleen de voordeur dicht? Dan kan een inbreker met bijvoorbeeld een ijzeren kleerhanger door de brievenbus hengelen naar het slot. Zo kan een oplegslot worden opengetrokken, maar ook de deurkruk worden bediend. U voorkomt dit door de deur op slot te doen. Als extra maatregel kunt u overwegen een goedgekeurde bescherming aan de binnenkant over de brievenbus te monteren. Vergeet u dan de deur op slot te draaien? Dan voorkomt deze bescherming dat het slot of de deurkruk met een voorwerp via de brievenbus kan worden bediend.
Openbreken deuren Veel inbraken worden gepleegd door het openbreken van een (voor)deur met een kleine koevoet of schroevendraaier. Met inbraakwerend hang- en sluitwerk volgens de norm van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt het de inbreker een stuk moeilijker gemaakt. Als extra maatregel kunt u een anti-inbraakstrip overwegen. Heeft de deur een enkelvoudig hoofdslot en plaatst u een strip? Dan is het raadzaam een extra slot op kniehoogte te plaatsen.
Babbeltruc Soms komen inbrekers bij u aan de deur met een smoesje, de zogenaamde babbeltruc. Babbeltrucs worden door keurig uitziende personen, maar ook juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Toch een inbraak?

Ondanks uw pogingen om een inbraak te voorkomen kan het toch voorkomen dat u slachtoffer word, of getuige bent, van een inbraak. Wat moet u dan doen?

 • U betrapt de dader(s) tijdens de inbraak: Bel 112!
 • Bij een verdachte situatie in uw straat: Bel 112.
 • Noteer signalementen van de vermoedelijke dader en zijn voertuig zoals gezicht, postuur, spraak/accent, kleur en type kleding en kenteken, kleur, merk en type auto.

Meer informatie en tips

In woningen die beveiligd zijn met het Keurmerk Veilig Wonen is 90% minder kans op inbraak. Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens dit keurmerk vindt u op de internetsite: www.politiekeurmerk.nl.
Andere sites met meer informatie zijn: www.meldmisdaad.nl en www.123inbraakcheck.nl.