Informatie over het coronavirus

Actuele informatie

Inwoners kunnen iedere week op vrijdag tussen 14.00 en 18.00 uur voor een coronavaccinatie terecht in de Sporthal Koningshof, Het Baken 2 in Pijnacker. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het gaat om een herhaalprik met het vernieuwde vaccin voor iedereen vanaf 12 jaar.

LET OP: sportzaal Koningshof is tijdelijk gesloten. Vaccinaties vinden plaats in het wijkcentrum in Tolhek, Gantellaan 1 Pijnacker.

Uitnodigingsbrief niet nodig

Wachten op een uitnodigingsbrief is niet nodig. U kunt de herhaalprik halen vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Wel moet u meenemen:

 • Uw identiteitsbewijs en een mondkapje.
 • Een ingevulde gezondheidsverklaring. U vindt deze bij de uitnodiging van het RIVM of download hem via de website van de rijksoverheid. U kunt deze ook op de locatie krijgen en invullen.
 • En trek kleding aan, waarvan u makkelijk de mouwen kunt opstropen.

Alleen herhaalprik

U kunt op deze locatie alleen terecht voor uw herhaalprik. Heeft u nog geen eerste of tweede coronaprik gehaald? Dan kunt u elke vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur zonder afspraak terecht bij de Reizigerspoli van GGD Haaglanden op het Westeinde in Den Haag.

Voor deze vaccinaties moet u wel een afspraak maken:

Meer informatie

Zie voor meer informatie over de coronavaccinaties de website van GGD Haaglanden.

Kijk voor meer informatie over het testen op het coronavirus of voor het maken van een afspraak op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u vragen over het coronavirus? Bel dan met het publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 8.00 en 18.00 uur, gesloten op zon- en feestdagen).

Kijk voor de meestgestelde vragen over maatregelen rondom het coronavirus op Rijksoverheid.nl.

Kijk op de website van het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus en volg de website van GGD Haaglanden.

Een groep mensen houdt na een besmetting met COVID-19 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms ook veel langer na een infectie met COVID-19 aanhouden. Ook in onze gemeente zijn mensen met Long (langdurige) COVID. Heeft u zulke klachten? Hier leest u waar u terecht kunt voor ondersteuning.

Wat zijn de klachten bij Long COVID?

Mensen met Long COVID hebben klachten zoals

 • vermoeidheid;
 • kortademigheid;
 • pijn op de borst;
 • spierpijn;
 • hoofdpijn;
 • hartkloppingen;
 • aanhoudende verhoging;
 • langdurig verlies van reukvermogen;
 • kampen met een depressie of vergeetachtigheid.

Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd.

Ondersteuning voor Long COVID patiënten 

Heeft u last van langdurige klachten na corona? Dan kunt u het volgende doen:

Bespreek uw klachten met uw huisarts

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar lokale professionals die kunnen helpen bij uw revalidatie. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en psychologen.

Kom in contact met lotgenoten

Om in contact te komen met lotgenoten kunt u diverse online platforms bezoeken.

Neem contact op met C-support

Als u langer dan drie maanden last heeft van coronaklachten dan kunt u terecht bij C-support. Deze organisatie werkt voor Long COVID patiënten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

C-support informeert, adviseert en ondersteunt Long COVID patiënten op alle leefgebieden waarop deze complexe en nog onbekende ziekte ingrijpt:

 • gezondheid;
 • (psycho)sociaal;
 • en werk & inkomen.

Kijk voor meer informatie op www.c-support.nu

De gemeente helpt ondernemers graag met kennis, advies en daar waar mogelijk met maatwerk. Ook zijn er een aantal lokale maatregelen getroffen.

Wilt u weten wat er in uw specifieke situatie mogelijk is of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met één van de volgende medewerkers:

 • Hans Appel, bijstandsverlening voor zelfstandigen, tel. 14015
 • Bianca Koen-Sloos, Tozo-regeling, tel. 14015

Voor overige vragen:

 • Kim van Loon, accountmanager Bedrijfsleven, tel. 06-50990858

Bekijk het nieuws voor ondernemers.

Uitstel van gemeentelijke belastingen

Bent u ondernemer in Pijnacker-Nootdorp en wordt u getroffen door de landelijke maatregelen met betrekking tot het coronavirus? Dan kunt u voor de gemeentelijke heffingen een aanvraag doen voor een betalingsregeling op maat of uitstel van betaling. Deze mogelijkheid geldt ook voor sportverenigingen, culturele en maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie. Hoe u dit kunt aanvragen leest u bij het product Uitstel betaling gemeentelijke belastingen ondernemers (COVID-19).

Coronatoegangsbewijs

Iedereen die momenteel een controleplicht heeft op het coronatoegangsbewijs kan hiervoor financiële ondersteuning aanvragen. Denk hierbij aan de kosten van een scanner of inzet van extra personeel, beveiligers of gastheren of -vrouwen. Hoe u dit kunt aanvragen leest u op de pagina Financiële ondersteuning naleving controleplicht coronatoegangsbewijs.

KVK Coronaloket

Op het Coronaloket van de Kamer van Koophandel (KVK) vindt u een overzicht van alle (landelijke) ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers. Hier leest u meer informatie over de huidige regelingen en komt u erachter of u in aanmerking komt voor bijvoorbeeld de NOW, TVL of Bbz. Ook vindt u veel gestelde ondernemersvragen.

Is uw vraag niet beantwoord? Dan kunt u bellen met het KVK Coronaloket (dagelijks tussen 8.30 en 17.00 uur). Het KVK Coronaloket is te bereiken op telefoonnummer 0800-2117.

Ondernemen en werken in coronatijd

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers, werkgevers en werknemers. Naast algemene informatie vindt u hier informatie over thuiswerken, ondersteuning bij heroriëntatie voor zelfstandige ondernemers en hulp bij baanverlies, scholing en schulden. 

MKBDoorgaan 

MKBDoorgaan.nl is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk. Deze landelijk werkende organisatie biedt hulp en ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden. Het eerste gesprek is gratis. Kijk voor meer informatie op MKBDoorgaan.nl.

Stichting Ondernemersklankbord Haaglanden

Bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB) kunt u professionele ondersteuning krijgen om een dreigend faillissement te voorkomen. Ook kunt u bij het OKB terecht voor advies op het gebied van bedrijfsvoering en juridische zaken. De eigen bijdrage voor deze ondersteuning (normaal betaald u 200 euro) is tijdelijk afgeschaft.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Ondernemersklankbord of neem direct contact op met Ondernemersklankbordgroep Haaglanden. Contactpersoon Peter Weber: e-mail peter.weber@ondernemersklankbord.nl, tel. 06-51817388.                                          

KVK Zwaar weer routewijzer

Zit uw bedrijf in zwaar weer en wilt u weten hoe u daaruit kunt komen? Maak dan gebruik van de KVK Zwaar weer Routewijzer. Met deze routewijzer analyseert u (anoniem) vier belangrijke aspecten van uw onderneming. U krijgt zicht op de levensvatbaarheid van uw onderneming, krijgt mogelijkheden aangereikt om (financiële) schade te beperken en weet direct wat u te doen staat. 

Gaat u binnenkort naar het buitenland? Dan is het goed om de laatste informatie over de coronamaatregelen op uw vakantiebestemming te weten. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie. Hier leest u ook wat u kunt doen om te voorkomen dat u met (een nieuwe variant van) corona thuiskomt.

Alleen samen krijgen we corona onder controle