Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Zwemwaterkwaliteit Dobbeplas: toch zwemmersjeuk

De groenalg is verdwenen. Helaas bleven er klachten binnenkomen over het zwemwater in de Dobbeplas in Nootdorp. Onderzoek van het Hoogheemraadschap wijst uit dat er toch sprake is van zwemmersjeuk. Het negatieve zwemadvies blijft van kracht.

Update 19 juli: zwemmersjeuk, negatief zwemadvies

Het Hoogheemraadschap meldt dat de uitslag van het eDNA-onderzoek naar zwemwater in de Dobbeplas binnen is. In het water is het organisme Trichobilharzia aangetroffen. Dit zijn larven van een wormsoort die bij eenden voorkomt. Dit organisme veroorzaakt zwemmersjeuk. Het negatieve zwemadvies blijft dus van kracht.

Update 11 juli: nieuwe klachten

Gisteren meldde het Hoogheemraadschap dat de Dobbeplas in Nootdorp weer groenalgvrij is en dat er dus weer gezwommen kan worden. Helaas kwamen er toch weer klachten van zwemmers. Daarom worden er direct weer extra monsters genomen van het water. Wij verwachten eind deze week de uitkomsten. Vooralsnog blijft het advies om niet in de Dobbeplas te zwemmen.

Update 10 juli: groenalgvrij

Het heeft even geduurd, maar de groenalg is uit de Dobbeplas. Het is een niet vaak voorkomende algensoort. Het heeft daarom ook even geduurd, voor het Hoogheemraadschap wist wat het was. Uiteraard houdt het Hoogheemraadschap de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten.

Update 12 juni: groenalg

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend gemaakt. Er is een bloei van groenalg aangetroffen, namelijk van Gonyostomum semen. Dit is een groenalgensoort die hinderlijk kan zijn en huidirritatie kan veroorzaken.

Het advies is om niet in of bij het riet en de waterplanten te spelen of te zwemmen. Omdat het om natuurwater gaat hebben we helaas niet alle omstandigheden zelf in de hand.

Update 7 juni: definitief geen zwemmersjeuk

Omdat we graag willen weten wat wel de oorzaak is van de bultjes na het zwemmen, heeft het hoogheemraadschap een microscopisch onderzoek ingezet. De resultaten verwachten we eind deze week. Het advies blijft om niet te zwemmen in de Dobbeplas.

Update 2 juni: Nader onderzoek nodig

Delfland heeft de resultaten binnen van het onderzoek naar zwemmersjeuk in de Dobbeplas. Hieruit blijkt, dat het niet gaat om zwemmersjeuk. Omdat we graag willen weten wat wel de oorzaak is van de bultjes na het zwemmen, hebben we een diepergaand onderzoek ingezet: de metingen laten we controleren met DNA onderzoek.

De resultaten worden dinsdagmiddag of uiterlijk woensdagochtend verwacht. Tot die tijd blijft het huidige advies gehandhaafd. Kijk op zwemwater.nl voor de actuele stand van de zwemkwaliteit van toegewezen zwemlocaties.

Volg ook de website van Hoogheemraadschap van Delfland www.hhdelfland.nl

Nieuws d.d. 29 mei 2017

In de Dobbeplas (Pijnacker-Nootdorp) zijn mensen met jeuk uit het water gekomen, terwijl er geen specifieke waarschuwing gold voor die plas. Recente metingen van afgelopen week laten ook zien dat er geen blauwalg is.

Het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoekt nu wat de oorzaak kan zijn. Het extra onderzoek duurt een paar dagen, omdat watermonsters op kweek gezet moeten worden.

Niet zwemmen

Het Hoogheemraadschap heeft ook de Omgevingsdienst Midden-Holland hierover geïnformeerd en gevraagd om het informatiebord bij de Dobbeplas aan te passen. Tot de resultaten bekend zijn, raden wij u aan om niet te zwemmen in de plas.

Resultaten extra metingen

Binnen een paar dagen verwachten wij de resultaten van deze extra meting.