Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Zorgen over uw financiële situatie?

De gevolgen van de corona-crisis zijn bij bijna iedereen voelbaar in de portemonnee. Mogelijk heeft u ook zorgen over uw financiële situatie. Om u zo goed mogelijk te ondersteunen, deelt het team Schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp graag haar tips met u.

Euromunten

1. Maak een financieel overzicht

Zet al uw inkomsten en uitgaven op een rijtje, en hou daarbij rekening met mogelijke veranderingen. Zo heeft u misschien minder kosten voor vervoer omdat u thuis werkt, maar meer kosten aan boodschappen of zaken als water, energie en gas. U krijgt dan een goed beeld van uw financiële situatie en kunt op basis daarvan besluiten of u in actie moet komen.

Terug naar boven

2. Kijk waar u op dit moment op kunt besparen

Wacht niet met besparen totdat u rekeningen echt niet meer kunt betalen, maar bekijk nu al wat u kunt doen om problemen te voorkomen. Kosten voor uw huur of hypotheek lopen natuurlijk gewoon door. Maar u kunt misschien wel besparen op de boodschappen, abonnementen of lidmaatschappen. Veel zaken kun u tijdelijk stopzetten. Na de crisis kunt u dan opnieuw bekijken of u er weer gebruik van wil en kunt maken.

Terug naar boven

3. Weersta verleidingen

We gaan minder vaak de deur uit. Vervelen ons wellicht. De verleiding is dan groot om aankopen te doen om thuis te sporten, te gamen, klussen te doen of de tuin aan te pakken. Of simpelweg een aankoop te doen waar je vrolijk van wordt. Geeft jouw financiële overzicht aan dat er geen ruimte is voor dergelijke aankopen, dan is het belangrijk om niet in de valkuil te trappen. Vraagt u zich af of de aankoop wel echt nodig is en of u deze wel kunt betalen. Wilt u de aanschaf echt doen, bedenk dan dat u deze wellicht ook kunt lenen of tweedehands kunt kopen.

Terug naar boven

4. Trap niet in trucs van oplichters

Ontvangt u opeens een mail, sms of whatsapp bericht van bijvoorbeeld het RIVM of uw bank? Wees dan alert. Vaak zitten hier criminelen achter, die graag handig gebruikmaken van deze crisis. Klik nooit op een link en open geen bijlagen. Doet u dit wel, dan kunnen criminelen bij uw gegevens. Pas ook op met aanbiedingen voor mondkapjes en handgels op webshops of websites zoals marktplaats of voor personen die u tegen betaling hulp bieden bij uw schulden. Blijf alert, bel bij twijfel uw bank en weet dat u voor hulp bij schulden ten alle tijden bij uw gemeente terecht kunt!

Terug naar boven

5. Denk aan de belastingaangifte

Heeft u bericht ontvangen dat u aangifte inkomstenbelasting moet doen? Stuur deze dan op voor 1 mei 2020. Lukt dat niet? Vraag dan voor 1 mei om uitstel voor het indienen van de aangifte. In de meeste gevallen kan er tot 1 september 2020 uitstel worden verleend. Verwacht u geld terug? Dan is dit het moment om zo snel mogelijk de aangifte de deur uit te doen.

Terug naar boven

6. Maak gebruik van de regelingen waar u recht op heeft

De overheid biedt ondernemers tijdens de coronacrisis diverse regelingen zodat zij het salaris van hun medewerkers kunnen blijven betalen. Maar er zijn wellicht ook bestaande regelingen waar u gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld omdat u inkomen lager is geworden. Bekijk op www.berkenuwrecht.nl van welke regelingen u gebruik kunt maken. Maakt u al gebruik van regelingen en ontvangt u toeslagen? Vergeet dan niet om wijzigingen in uw inkomen direct door te geven.

Terug naar boven

7. Kom in actie

Veel organisaties zoals banken, energiebedrijven en zorgverzekeraars hebben al aangekondigd coulant met betalingsproblemen om te gaan. Maar dan moeten ze wel weten dat u het moeilijk heeft. Voorziet u betalingsproblemen? Of heeft u al te maken met een incassobureau of deurwaarder? Bel dan zo snel mogelijk en bespreek uw situatie. Zeker in deze tijd zijn veel deurwaarders bereid om mee te denken en verdere problemen te voorkomen. Zij zijn zelfs de campagne ‘bellen is oplossen’ gestart (zie www.bellenisoplossen.nl). Neemt u liever schriftelijk contact op? Op www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u voorbeeldbrieven en adviezen over hoe u zelf uw schulden kunt proberen op te lossen.

Terug naar boven

8. Schakel hulp in

Komt u er zelf niet uit met bovenstaande tips? Een vrijwilliger kan met u meedenken! In Pijnacker-Nootdorp kunt u bij Schuldhulpmaatje of Humanitas terecht. Een vrijwilliger kan u bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een financieel overzicht en het nadenken over besparingen, of simpelweg een luisterend oor bieden. En ook met de Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) kunt u contact opnemen als u er zelf even niet uitkomt, bijvoorbeeld voor het invullen van formulieren.

Natuurlijk kunt u contact opnemen met het team Schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. U kunt ons bereiken door te bellen met 14 015 of door te mailen naar schuldhulpverlening@pijnacker-nootdorp.nl. Voor onze hulp hoeft u niet te betalen.

Terug naar boven