Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Update 9 okt: Vluchtelingen vertrokken uit crisisopvang Pijnacker

De groep van 150 vluchtelingen die sinds zondag 4 oktober in sporthal de Viergang werd opgevangen, is op vrijdagmiddag 9 oktober vertrokken. De Viergang was door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangewezen als tijdelijke crisisopvanglocatie voor een periode van maximaal 6 dagen.

Vrijdag 9 oktober - Vertrek

Ook de laatste avond en nacht in de crisisopvanglocatie zijn prettig verlopen. Vandaag stond alles in het teken van vertrek. Ook daarbij waren weer vele vrijwilligers actief om ondersteuning te bieden. Vanmiddag zijn drie bussen met vluchtelingen vertrokken naar een opvanglocatie in Monnickendam (gemeente Waterland).

Opgeruimd

Het verblijf van de vluchtelingen in Pijnacker is goed en zonder incidenten verlopen. Na het vertrek van de vluchtelingen wordt de Viergang helemaal opgeruimd en schoongemaakt, zodat de sportverenigingen er snel weer gebruik van kunnen maken. Alle gedoneerde spullen die over zijn, gaan door naar goede doelen in de regio.

Bedankt!

Burgemeeser Francisca Ravestein bedankt iedereen die zich de afgelopen week heeft ingezet om de opvang mogelijk te maken:

"Met het beëindigen van de crisisopvang, komt een einde aan een intensieve week. De gemeente heeft samen met vele vrijwilligers en organisaties dag en nacht gewerkt om de vluchtelingen goede opvang te bieden. Ik bedank de vele inwoners en organisaties voor hun inzet en gastvrijheid. Met elkaar hebben we gezorgd voor een goed verblijf van deze groep vluchtelingen."

Donderdag 8 oktober - diverse activiteiten

Na een rustige nacht worden er vandaag diverse activiteiten georganiseerd. De mensen gaan muziek maken en er gaat een groep zaalvoetballen. Vanmiddag komt er een kapper langs en een klein groepje vluchtelingen is uitgenodigd door het Stanislascollege bij de les Maatschappijleer.

Inwoners brengen eten

Gisteren bracht een gezin uit Pijnacker Noord een groot aantal zelfgebakken turkse broodjes, kisten met druiven en andere lekkernijen naar de crisiopvang. Dit is verdeeld onder de vluchtelingen. Zij stelden het zeer op prijs!

Woensdag 7 oktober - vertrek eind van week

Het COA heeft bevestigd dat de crisisopvang van vluchtelingen in Pijnacker inderdaad maximaal 6 dagen zal duren. Aan het eind van de week vertrekken de vluchtelingen naar een andere opvanglocatie. Het is nog niet bekend waar de vluchtelingen precies naar toe gaan.

Dinsdag 6 oktober - tolken en diverse artikelen gezocht

Het was wederom een rustige nacht voor de vluchtelingen, vrijwilligers en andere medewerkers in crisisopvanglocatie sporthal de Viergang. Vandaag staan vanwege het weer wat binnenactiviteiten op de planning.

Maandag 5 oktober - Rustige nacht

De eerste avond en nacht in de crisisopvang voor vluchtelingen in de Viergang is rustig verlopen.

Activiteiten

Voor de kinderen is vandaag een luchtkussen neergezet en de speelgoedbank brengt speelgoed. De bibliotheek heeft boeken in verschillende talen gebracht en kijkboeken voor de kinderen. Op het grasveld naast Avanti wordt gevoetbald.

Zondag 4 oktober - vluchtelingen aangekomen in Pijnacker

Op zondag 4 oktober om 14.30 uur zijn de bussen met in totaal 150 vluchtelingen in Pijnacker aangekomen. Het gaat om een evenwichtig samengestelde groep van mannen, vrouwen en kinderen, die afkomstig is van een crisisopvanglocatie in Brielle.

In de Viergang krijgen de vluchtelingen te eten, een slaapplek en als ze dat nodig hebben medische verzorging. Het gaat in onze gemeente om crisisopvang voor 72 uur met een maximale verlenging van 72 uur. Dat zijn in totaal maximaal 6 dagen.

Zaterdag 3 oktober - Kledinginzameling stopt wegens succes

Vrijdag 2 oktober - Viergang wordt zaterdag aangemeld bij COA

De gemeente heeft afgelopen week voorbereidingen getroffen voor crisisopvang van vluchtelingen in de Viergang. De sporthal wordt op zaterdag 3 oktober aangemeld bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) als tijdelijke crisisopvanglocatie voor maximaal 6 dagen. Als het COA gebruik maakt van ons aanbod, verwachten we de aankomst van vluchtelingen binnen een aantal dagen.

Waarom crisisopvang?

Op veel plaatsen in de wereld zijn conflicten gaande. Elke dag melden zich veel vluchtelingen in Europa, ook in Nederland. Een groot deel van deze mensen komt uit Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea. Zij zijn op de vlucht voor oorlog en zoeken een veilig heenkomen in Europa. Elke dag melden zich honderden mensen aan in ons land. De nood is hoog en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) komt ruimte te kort voor de allereerste opvang van vluchtelingen. Daarom vraagt het COA gemeenten om te locaties beschikbaar te stellen, zodat we met elkaar deze vluchtelingen kunnen helpen.

Drukke tijd

De komende dagen zijn veel mensen aan het werk om de opvang goed te laten draaien. Zowel medewerkers van de gemeente als vrijwilligers werken in de Viergang in ploegendienst. Voor de gemeentelijke organisatie betekent dat wel dat de reguliere dienstverlening nu wat anders verloopt. U moet wellicht wat langer wachten dan gebruikelijk. We doen ons best de dienstverlening zo snel mogelijk weer normaal te laten verlopen en hopen op uw begrip.

Behoefte aan meer informatie?

Via deze website houden we u op de hoogte over de opvang van de vluchtelingen. Heeft u na het lezen van de veelgestelde vragen en antwoorden nog vragen? Mail deze dan naar info@pijnacker-nootdorp.nl. U kunt ook van 8.30 uur tot 17.00 uur bellen met 14015.