Pilot nachtmetro Rotterdamse Regio

Eind 2017 start een pilot met de nachtmetro in de Rotterdamse regio. Ook op de E-lijn rijdt de metro in de weekenden een uur langer tot 2.00 uur ’s nachts. De proef duurt en jaar en is een initiatief van gemeenten Rotterdam en vier omliggende gemeenten. Ook doet de metro Pijnacker Zuid aan.

Halte met tram van Metrolijn-E in Pijnacker

De pilot met de nachtmetro start op 29 december 2017 en duurt een jaar. De RET werkt de komende tijd de dienstregeling verder uit. Reizigers betalen hetzelfde reguliere tarief als overdag. Tijdens de proef bekijken de gemeenten of de nachtmetro structureel wordt.

Deelnemende gemeenten

De pilot nachtmetro is een initiatief van de gemeenten Rotterdam, Lansingerland, Albrandswaard, Schiedam en Capelle aan den IJssel. Deze gemeenten financieren de proef. De nachtmetro rijdt op alle RET metrolijnen, maar op lijnen B en E op ingekorte trajecten. Zo rijdt lijn E tussen Slinge en Pijnacker Zuid.

Alleen Pijnacker Zuid

Gemeente Pijnacker-Nootdorp onderschrijft het belang van een nachtmetro, maar doet niet mee met de pilot. Wel stopt de nachtmetro in Pijnacker Zuid, omdat dit het eerste punt is waar de metro kan keren na de haltes in Lansingerland.

Pijnacker-Nootdorp doet niet mee met de pilot omdat de gemeente vindt dat de uitvoering het openbaar vervoer primair betaald moet worden door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ook is de financiering niet geregeld bij voortzetting van de pilot. Daarnaast vindt Pijnacker-Nootdorp dat er geluidwerende maatregelen genomen moeten worden als de pilot van nachtmetro voortgezet wordt. Die toezegging wordt niet gedaan, omdat de geluidsbelasting van de nachtmetro binnen de wettelijke normen van de wet Geluidhinder blijft.