Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Monumentaal gemaal in oude molen gerenoveerd

Afgelopen maanden is gemaal Droogmakerij Oude Polder van Pijnacker compleet gerenoveerd. Het rijksmonument aan de Molenlaan 10 in Pijnacker is aan de binnen- en buitenkant opgeknapt door het Hoogheemraadschap van Delfland en voldoet weer aan de eisen van deze tijd.

Oude molen van Pijnacker

Het gemaal in de markante achthoekige oude molen was toe aan groot onderhoud en is zoveel mogelijk in originele staat hersteld. Zo werken we continue aan het up-to-date houden van ons watersysteem maar blijven oog houden voor ons cultureel erfgoed zegt hoogheemraad Manita Koop. Aan de buitenkant zijn de scheuren in het metselwerk hersteld in de oorspronkelijke staat. Om geluidsoverlast te voorkomen is het bedieningshuis voorzien van een geluidsisolerende constructie. Omdat het een monumentaal pand betreft hebben ze voor zowel het metselwerk als een de geluidsisolerende constructie een deskundig architectenbureau ingeschakeld. De persleiding die door de molen loopt, is vervangen. Het gemaal is ook visvriendelijk gemaakt. De oude pomp is vervangen door twee nieuwe visvriendelijke onderwaterpompen.

Historisch gemaal

Het gemaal Droogmakerij Oude Polder van Pijnacker maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de Pijnackersepolder. In de 17e en 18e eeuw werd op deze plek turf gewonnen en wat overbleef was een grote veenplas. In de winter van 1763 braken verschillende kaden door en werd besloten de polder deels droog te leggen. Vier molens werden gebouwd. De molens kregen een zelfstandig bestuur met de naam Nieuwe of Drooggemaakte Polder van Pijnacker.
Het overgebleven noordelijke deel werd rond 1861 drooggemaakt en kreeg de naam Droogmaking in de Oude Polder van Pijnacker. Een achtkantige vijzelmolen werd gebouwd om de polder droog te malen. In de volksmond kwam de molen al snel bekend te staan als De Molen van Van der Hoeven, naar de achternaam van de eerste molenaar. In 1918 werd de windmolen vervangen door een elektrisch gemaal.

Hoogheemraad Manita Koop; "toch willen we niet zomaar afscheid nemen van ons cultureel erfgoed. Deze oude onverwoestbare gietijzeren pomp met V-snaar aandrijving is afkomstig uit de fabriek van de gebroeders Stork. Een prachtig kunstwerk in de vorm van een slakkenhuis. We hebben de oude pomp in ere hersteld en stellen hem binnenkort tentoon op het terrein naast het gemaal"