Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Last van wespen?

Insecten als wespen, hommels en bijen zijn nuttige insecten. Meestal is het niet nodig om deze beestjes te bestrijden. Wanneer wespen echt hinderlijk worden, kan het nodig zijn om actie te ondernemen. Maar beter is het om ze af te leiden.

wesp op zoete vloeitstof

Volgens insectenexpert Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit hoeven wespen helemaal niet tot overlast te leiden. Je hoeft ook niet ieder nest uit te laten roeien.

"Leid ze af door in de tuin rottend fruit te leggen. Vinden ze heerlijk en dan laten ze jou met rust."

De kenner ziet het vernietigen van al die wespennesten met lede ogen aan. Als er namelijk één nuttig insect is, dan is het de wesp wel.

"Ze vangen allerlei insecten. Ook muggen als ze de kans krijgen."

En daar zitten wij dan gezellig in de tuin, met onze barbecue en glaasjes frisdrank.

"Ga niet slaan naar ze, daar worden ze agressief van. Zet gewoon een leeg glas ondersteboven over die wesp en kíjk er eens naar. Het zijn ontzettend mooie beestjes. Als je dan ‘s avonds naar binnen gaat, dan laat je hem weer vrij. En biedt ze een alternatief. Maak een plekje in de tuin waar je een rotte appel legt. En leg ook die door fruitvliegjes aangetaste pruim erbij. Vinden ze heerlijk. Op den duur weten ze waar ze moeten zijn en dan is de kans groot dat ze jou met rust laten. Dat fruit vinden ze toch lekkerder."

Een nest hoeft niet altijd vernietigd te worden, vindt Dicke.

"Bij een kinderdagverblijf natuurlijk wel. Stel je voor dat een kindje een wesp inslikt. En als je een nest hebt en ze komen ook je huis binnen, dan moet je er natuurlijk iets aan doen, maar als er een nest onder de goot zit waar je geen last van hebt? Waarom zou je dat weghalen?"

Bron: AD

Meer informatie

Meer informatie over bestrijding van wespen leest u op de pagina ongediertebestrijding.