Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Koninklijke Onderscheiding voor de heer J.A. Geijp

Burgemeester Francisca Ravestein reikte op zaterdag 28 november een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer J.A. Geijp uit Pijnacker. Hij ontvangt de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Han Geijp met echtgenote en burgemeester Ravestein (foto: Cok van den Berg) Han Geijp met echtgenote en burgemeester Ravestein (foto: Cok van den Berg)

Uniek tramrijtuig

De heer Geijp was de initiatiefnemer van het in oude staat herstellen van een uniek tramrijtuig uit 1923. Met een groep vrijwilligers werkte hij van 1977 tot 1981 aan deze tram. Nadat de restauratie was voltooid, werd de tram overgedragen aan het NZH (Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij) Vervoer Museum in Haarlem, waar hij nog steeds te zien is als één van de pronkstukken.

Historisch Genootschap De Blauwe Tram

De heer Geijp was in 1985 mede-oprichter van de stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Tot een van de hoofddoelen behoort het verwerven van documentatie en originele tramattributen, die betrekking hebben op het trambedrijf van de NZH en dit museale erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. De stichting wordt gesteund door donateurs uit het hele land. Eveneens stelde de heer Geijp in 2005 een waardevolle studieverzameling met historische, elektronische goederen van de TU Delft veilig. Sindsdien is onder zijn leiding een werkgroep actief die wekelijks en met veel enthousiasme actief is met het in goede conditie houden van de enorme hoeveelheid goederen. Zowel deze goederen als die van de stichting Historisch Genootschap kunnen worden bezocht.

Vanaf 1981 tot heden houdt de heer Geijp zich tevens voor zijn stichting bezig met het voorbereiden en inrichten van tentoonstellingen over het trambedrijf van de NZH. Deze tentoonstellingen vinden op vele locaties in het hele land plaats. Ook worden er door de stichting veel lezingen verzorgd bij verzorgingstehuizen, verenigingen, bibliotheken en musea.

Maatschappelijke bijdrage

Alle activiteiten van de heer Geijp maken dat historische goederen veiliggesteld worden voor de toekomst, maar ook worden hersteld, gerestaureerd en tentoongesteld aan een groot publiek. Met bovengenoemde activiteiten heeft de heer Geijp laten zien een belangrijke maatschappelijke bijdrage te hebben geleverd.