Inschrijving grootste fietsonderzoek gestart

Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle fietsbewegingen in kaart gebracht die fietsers maken.

Mensen fietsend door een natuurgebied op een fietspad

Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel mogelijk fietsers worden opgeroepen mee te doen. Inmiddels hebben zich al meer dan 4.500 deelnemers aangemeld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren.

Speciale app

Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn.Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App store en Google Play – of rechtstreeks via www.fietstelweek.nl. Onder de deelnemers worden 20 Batavus fietsen verloot.

Breedgedragen onderzoek

Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast Nederlandse provincies, gemeenten, stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu én het Bredase hoger onderwijsinstituut NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

MRDH draagt bij aan onderzoek

René van Hemert, ambassadeur fiets bij de Vervoersautoriteit MRDH ziet het belang van dit fietsonderzoek:

"Het inzcht in de huidige fietsstromen ontbreekt. Met dit onderzoek wordt er belangrijke data verzameld over de fietsroutes die gereden worden in de regio, waar we mogelijk op kunnen inspelen. Dit is nog nooit gemeten."